Denne gjengen på Røyken vgs. vil redde jordas insekter

VIL REDDE INSEKTENE: De fire ansatte i ungdomsbedriften Hexapoda designer og trykker handlenett med insekter trykket på. F.v.: Helle Instefjord, Stian Norrud Busch og Milo Valenzuela. Foran: Lauend Osman.

VIL REDDE INSEKTENE: De fire ansatte i ungdomsbedriften Hexapoda designer og trykker handlenett med insekter trykket på. F.v.: Helle Instefjord, Stian Norrud Busch og Milo Valenzuela. Foran: Lauend Osman. Foto:

Elevene bak kunst- og håndverksbutikken Hexapoda UB på Røyken videregående skole synes det er viktig å fortelle hvor viktige insektenes rolle er. Derfor lager de bærekraftige handlenett med insektmotiver.

DEL

Hexapoda startet opp samtidig med skoleåret i fjor høst. Siden den gang har elevene bak ungdomsbedriften hatt en visjon om at folk skal vite hvor viktige insektenes rolle i verden er.

– Vi designer bærekraftige handlenett med insektmotiver for å oppfordre folk til å tenke mer miljøbevisst. Samtidig kan de se moteriktige ut, forteller daglig leder i Hexapoda, Stian Norrud Busch.

Med seg i ungdomsbedriften har Stian Helle Instefjord, Milo Valenzuela og Lauend Osman.

Hexapoda kjøper inn bærekraftige handlenett i sertifisert, økologisk bomull. Nettene vaskes, trykkes på og strykes de før de selges videre.

Les også: Asker-skole har over 700 barn og unge i kø - nå håper rektoren fra Sætre at de får utvide kapasiteten

– Alle designene våre er laget i samarbeid mellom de ansatte i bedriften og viser insekter som enten er veldig unike eller helt nødvendige for økosystemet.

INSEKT-DESIGN: Alle designene er laget i samarbeid mellom de ansatte i bedriften og viser insekter som enten er veldig unike eller helt nødvendige for økosystemet.

INSEKT-DESIGN: Alle designene er laget i samarbeid mellom de ansatte i bedriften og viser insekter som enten er veldig unike eller helt nødvendige for økosystemet. Foto:


Prosessen

Etter at de handlenettene er vasket, blir alle trykkene håndtrykket på skolens verksted.

– Vi har egne rammer med stensiler som vi gjør om til silketrykk på handlenettene, og alt arbeidet gjør vi selv, forteller Stian.

Når nettene er tørket, blir motivet satt ordentlig når de strykes, så er de klare til bruk.

BÆREKRAFTIG: Handlenettene med insektmotiver er bærekraftige i sertifisert, økologisk bomull.

BÆREKRAFTIG: Handlenettene med insektmotiver er bærekraftige i sertifisert, økologisk bomull. Foto:

En femtedel går til insektene

Elevene forteller at de tror bedriften kommer til å gå med overskudd.

– Når vi tjener penger på insekter som tema, synes vi det er rettferdig at vi donerer en del av fortjenesten vår til nettopp insektene, sier Stian.

Derfor skal alt Hexapoda tjener deles i fem like deler ved skoleårets slutt: En del til hver av de fire ansatte og én del til insektene.

Les også: Denne gjengen skal lage en flyvende båt: – Vi ønsker å vise at realfag er gøy

Ungdomsbedrift (UB)

Artikkeltags