Østlandet: (Fredrikstad Blad) Sommermåneden juni er rett rundt hjørnet og sola har endelig begynt å vise seg igjen.

Meteorologene melder sol og varmegrader de neste dagene.

Finn frem solkrem og badetøy – nå blir det varmt

Norge er helt i verdenstoppen når det kommer til dødelighet som følge av føflekkreft, kun «slått» av New Zealand.

Det er den nest vanligste kreftformen blant nordmenn i aldersgruppen 25-49 år.

Endrede solvaner er ifølge Helsenorge den viktigste årsaken til økningen i antall nordmenn som får føflekkreft.

Vi har fått mer fritid og ferie, mange ønsker å ha solbrun hud, stadig flere reiser til steder med sterk sol, og en del bruker i tillegg solarium.

Kan utvikle hudkreft

– Ja, sola kan være farlig.

Det sier hudlege Michael Zangani. Han driver Fredrikstad Hudklinikk i sentrum, og har som ett av sine hovedfelt nettopp hudkreft og behandling av hudkreft.

Og han legger trykk på ordet kan. For det finnes flere grep man kan gjøre for å beskytte seg best mulig i sola.

– I solstrålene finner vi UVA- og UVB-stråler. Disse to kan direkte og indirekte ødelegge hudcellene våre. Og når arvestoffet i hudcellene blir skadet, kan det føre til at man utvikler hudkreft, forklarer Zangani.

Han fortsetter:

– Man kan fint nyte sola uten at man trenger å skade huden. Litt sol kan være bra, men det er viktig at man gjør det med måte og at man er flink til å beskytte seg.

Dette betyr faktorene

Noe av det viktigste man kan gjøre, og som mange av oss har hørt før, er å bruke solkrem.

– Det mest kritiske er ikke om man bruker faktor 10, 20 eller 30. Den største feilen folk gjør, er mengden solkrem de bruker og hyppighet de smører seg.

Myte om brunfarge og solkrem: – Det stemmer absolutt ikke

Fordi: De aller, aller fleste av oss bruker for lite solkrem, ifølge Zangani.

– Og da hjelper det ikke om du har faktor 50 – eller 100 for den saks skyld – hvis ikke mengden er nok.

– Ta faktor 30 og 50 som et eksempel. Det betyr hvor mange ganger du kan være ute i sola før du blir solbrent, sammenlignet med om man går uten solkrem.

For eksempel gir faktor 30 tretti ganger mer beskyttelse sammenlignet med en som ikke bruker solkrem.

– Men hvis du ser på beskyttelsesgraden mellom faktor 30 og 50, er det kanskje én beskyttelsesprosent som skiller, sier han.

– Når produsenten lager solkrem, baserer de det på en viss mengde som skal brukes for å ha den faktoren som står på flasken.

Så mye bør du bruke

– Men hvor mye solkrem er faktisk nok?

– En god teskje til hele ansiktet, svarer hudlegen og illustrerer.

– Bruker du faktor 50, men mindre enn en teskje, kan dette gi en falsk beskyttelse.

Til hele kroppen skal man tenke mengden tilsvarende et shotteglass.

– En annen feil veldig mange gjør, er at de er flinke om morgenen, men ikke smører seg mer resten av dagen. Og mange glemmer at utendørsaktiviteter, som å gå en halvtimes lang tur, være i hagen, eller alle ting man per definisjon ikke tenker er direkte soling.

– Hvilken faktor bruker du selv?

– Det avhenger av hvor jeg er og når på året det er. Hvis vi tenker nordiske forhold med lysere hudtyper, bør man fra april til september holde seg på faktor 30 eller mer, råder han.

– Resten av året kan det være nok med en lavere faktor. Men det er ikke noe galt med å bruke 30 hele året, understreker han, og gjentar at det heller er mengden og hvor ofte man smører seg som er viktig.

– Jo yngre, jo større er risikoen

– Hva hvis man blir skikkelig solbrent en gang, hvor farlig er det?

– Jo flere ganger du brenner deg, jo større er faren for å få føflekkreft. Særlig hvis man brenner seg før 35-årsalderen. Derfor er det spesielt viktig å smøre barn. Jo yngre man blir solbrent, jo større er risikoen.

– Det er også andre ting man kan gjøre for å beskytte seg mot sola, som hvilke tidspunkt på dagen man utsetter seg for sol, eller om man bruker klær, hatt, caps og solbriller. Strålingen er verst mellom klokken 12.00 og 15.00.

Kan gi vitamin D-boost

Hudlegen mener derimot ikke at man behøver å avstå helt fra sola.

– Eksponerer man ansikt og armer for sola i 15 minutter i løpet av dagen, kan man få en boost av D-vitaminer. Vi bor i et land hvor vi har sol maks to måneder i året, og vitamin D har viktige funksjoner for mange systemer i kroppen, sier han.

– Det beste og ideelle er å få vitaminene gjennom andre kilder, som omega 3, tilskudd, tran og å spise fisk. Men sola kan også være en god kilde, legger han til.