Industrien på Tofte

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Først og fremst ønsker jeg å gi min fulle støtte til innleggene fra Yngve Røskestad 26/4 og Einar Schie 30/4 vedr innsigelser mot Statkrafts planer om ny industrisatsning i Tofte.

I industrialderens tidlige år var det naturlig at bo områder vokste fram i industriens nærhet. Industri betydde mange arbeidsplasser og kort arbeidsvei var viktig.

Industri i idyllisk kystsamfunn

I dag imidlertid, er det uhørt å bygge stor industri midt i et etablert bo område/idyllisk kystsamfunn. Man kan jo forstille seg hvilket ramaskrik slike planer ville reist i for eksempel Son eller Drøbak . Men i Tofte er man jo vant til storindustriens kvelende hånd på sentrum, så da er det vel ikke så farlig og de som prøver å presse dette på Toftes befolkning bor jo uansett ikke her.

Dessuten, hvor fremsynt er egentlig dette biodiesel produksjonseksperimentet? For få år siden ble produksjonen på Tofte lagt ned pga markedssvikt. I dag ser man at om produksjonen fortsatte, ville man i år gått med dundrende overskudd.

Les også: Angående biodiesel- og flisproduksjon

Det er vanskelig å spå om framtida, men det er godt mulig det er gode grunner til å satse på biodiesel produksjon, selv om det er sjanser for at dette ” går ut på dato ” etter kort tid.

Eksperiment

Uansett får man utføre dette eksperimentet på et dertil egnet sted, ikke midt i et idyllisk kystsamfunn som har utholdt og vært utviklingshemmet i mange tiår allerede pga tungindustri. Forstår det kan være delte syn på dette; fabrikken har jo også betydd trygge og gode arbeidsplasser for mange. Nå er det imidlertid ny tid og nye muligheter.

Tofte har en unik og attraktiv beliggenhet i det sentrale Østlandsområdet og har nå etter at fabrikken er nedlagt og revet, en gyllen anledning til å blomstre på en god måte i tråd med befolkningens interesse.

Etablering av en skikkelig ferge og gjestehavn for eksempel, med serveringssteder og båtverksted, vil trekke mange båtgjester fra Son og Horten og andre steder som er overbelastet. Alle som driver med båt, vet at det evig økende antall fritidsbåter har et tilsvarende økende behov for gjestehavner og ikke minst verksteder og god service.

Båtturister

Båtgjestene vil kunne legge igjen mye penger i Tofte og i tillegg bidra til at mange flere får øynene opp for Toftes idylliske beliggenhet og muligheter. Dette vil bidra til økt tilflytning, også av iderike og ressurssterke mennesker som kan bidra til en videre god utvikling og etablering av næringsvirksomheter som gir arbeidsplasser.

Vi burde kreve fabrikktomta tilbakeført til kommunen på rimelige betingelser, slik at den kan utbygges og benyttes i tråd med befolkningens interesser.

Uansett, planer om nyetablering av kvelende storindustri med et minimalt tilbud om arbeidsplasser, er et grovt forsøk på overgrep mot Toftes befolkning som jeg inderlig håper vi kan mobilisere oss til å sterkt imot, samlet.

Svein Olsen

Innflytter på Tofte

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken