Gå til sidens hovedinnhold

Flygel til kulturdelen av Teglen er et kommunalt ansvar

Artikkelen er over 2 år gammel

DEBATT: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg viser til reportasje i RHA 21.06. og uttalelser fra lederen av Røyken Vokalensemble hvor det opplyses at det nå søkes om private midler i en innsamlingsaksjon til nytt klaver til kulturdelen av Kulturkirkebygget. Han mener at kulturdelen i bygget trenger et skikkelig klaverinstrument

Les også: Kordirigenten: – Bli med på dugnad for nytt klaver

– «Det må de jo ha hvis vi skal holde konserter der. Kulturhuset er godt i gang med sin innsamling for flygel og annet utstyr», går det frem fra lederen av Røyken Vokalensemble som har gitt kr. 2000.

Hva slags annet utstyr enn flygel det skal samles private penger til til kulturdelen av bygget, er uklart og bes avklart, da jeg har forstått fra tidligere informasjoner at alt er på plass i kulturdelen av bygget.

Kirken og kommunen har ansvaret

Høsten 2017 har menighetsrådene i Røyken og Spikkestad søkt lag, foreninger og næringslivet om private midler til flygel på kr. 500.000 og annet inventar til kirkedelen i bygget på totalt kr. 1 160 000.

Jeg mener at det må være to aktører både med egne budsjett og regnskap, hhv. kirken (Den Norske Kirke v/menighetsrådene i Røyken) og kommunen v/Kulturetaten.

Les også: Klassisk finale i Teglen - med en bønn om vårregn

Således mener jeg at det er kommunen som må bekoste et klaver – antatt flygel - til kulturdelen i bygget, slik at det kan avholdes konserter der, slik vokalensemblet mener.

Normalt inventar

I tillegg til å akkompagnere et kor, er et klaver/flygel et akopagnementinstrument for sangsolister, ballett, danse- og turnaktører samt til klaverkonserter med klaver som soloinstrument som er kulturaktiviteter med ansvar i en kommune under kulturbudsjettet.

Et klaver i en kulturdel i en kommunal bygning antas å være normalt inventar, med mindre kan normalkultur som kor, solistsang, med klaverakopagnement også for dans, ballett, turn etc. ikke kunne fremføres på en normal måte.

Så, flygel må på plass i Kulturdelen av Teglen og betales av Røyken kommune.

Kommentarer til denne saken