Gå til sidens hovedinnhold

Aliens på Hurum

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke bare parkslirekne, kjempespringfrø og rynkerose som er på vei til å fordrive stedegne arter på Hurum, nå kommer også stillehavsøstersen – og det med full fart!

Som biolog har jeg i lengre tid lurt på hvorfor innbyggere, kommune og fylke «tillater» tilstedeværelsen av fremmede arter som er kjent for å true det biologiske mangfoldet i kommunen vår.

Innbyggere kaster hageavfall i skogen og er med på å spre hageplanter i skog og mark (og ikke minst iberiasneglen som folk bruker både penger og tid på å fjerne). På verdensbasis fører introduserte arter til store økonomiske utfordringer.

Stillehavsøsters dreper blåskjell

Oslofjordens alien er nå på vei inn til Hurum! Det er ikke bare gleden av å ligge på et varmt svaberg om sommeren som kan forsvinne når stillehavsøstersen har etablert seg på Hurum, men også blåskjell og dermed fugler som lever av blåskjell vil bli færre (truet) om dette får fortsette på samme måte. Fugler kan ikke erstatte blåskjell med stillehavsøsters, da den er for vanskelig å åpne.

Hva gjør vi når små, myke barneføtter kommer blodige opp fra vannet? Eller man ikke kan bruke stranden fordi den er overgrodd av østers?

Tidligere denne våren, var jeg og barna nede ved Sjødalsstanden i Sætre, og vi fant hundrevis av Stillehavsøsters på et lite område, både i sand og på stein. Hvordan denne stranden vil se ut om fem år lurer vi veldig på!

Bevisstgjøring

Hva kan kommune og fylke gjøre med dette problemet (stillehavsøsters og andre innførte arter)? Vi vet det har blitt jobbet med rynkerose på enkelte steder i kommunen.

Lokalbefolkning bør også bevisstgjøres på enkelte arter som de ikke bør spre videre (mest sannsynlig kommer østersen i Oslofjorden fra svenske østersfarmer) og hvordan hageavfall fra disse plantene skal håndteres (folk som kaster slirekne i naturen etablerer nye kolonier der de kvitter seg med den).

Når det gjelder stillehavsøstersen bør det settes ned tiltak på et tidlig stadium (nå?) som kan holde bestandene nede og borte fra strendene slik at vi kan bruke de i årene som kommer.


 

Kommentarer til denne saken