Gå til sidens hovedinnhold

Statkrafts planer blokkerer for all annen god utvikling på Tofte

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tilsvar på kritikken fra Statkraft 23.8.

Under overskriften «Usant og misvisende» kommer herrene Knut Fjerdingstad og Geir Fugleseth med sterk kritikk av ytringer vedr. Statkrafts planer på Tofte.

Gjennomgangsmelodien i kritikken er en betydelig oppgradering/tolkning av div. ytringer til at vi har hevdet og påstått både det ene og annet.

Statkraft blokkerer annen utvikling

Vi har feks, iflg Statkraft gutta, hevdet ( = påstått etter mine begreper), at Statkraft misbruker Tofte. Den innledningen er fullstendig feil, resten i avsnittet er riktig, bortsett fra gjentagelse av påstand om at vi hevder, denne gangen... at dere misbruker tomta.

"Folk flest på Tofte ønsker en utvikling uten tungindustri"

At Statkrafts planer blokkerer for all annen god utvikling på Tofte er en svært moderat overdrivelse, og tar man bort det ene ordet, all, som dere har tilføyd, - så er det bortimot korrekt.

Bortsett fra all trivsel og arbeidsplasser som kunne vært utviklet på denne flotte tomta, så er det et faktum at det nærmest ikke har blitt bygd ett hus, ihvertfall svært få på lange tider, på Tofte ifht hva man ser på Sætre og andre steder på halvøya.

Utbyggingen på Sagene har blitt utsatt år etter år, mest sannsynlig pga av Toftes manglende attraktivitet pga usikkerhet mht framtidig, dominerende industri. Dette gir store utslag i forventet markedsverdi og lammer og blokkerer for annen utvikling.

Om man kaller barnet Fullskala biodieselproduksjonsanlegg, tungindustri eller oljeraffineri er knekkende likegyldig i denne sammenheng.

Ulmebrann

At vi kobler Statkraft til Oredalen er selvfølgelig fullstendig feil og må føres på Statkraftguttas regning for overivrig og lite profesjonell kritikk.

All vår kritikk av Statkraftplanene retter seg like mye mot lokale politikere, som kritikkløst har ønsket dette velkommen, velkommen, så spennende og her skal vi legge alt til rette for dere....uten å bry seg med å høre hva folket som bor her, mener om det.

Tofte i et grønt perspektiv  

Dette har gått så langt pr. idag at klage på ulmebrann i sommer, som pågikk over lengre tid og som har utviklet livsfarlig og usynlig kullos som har trukket oppover i boligområdene med alvolig helsefare, - bare blir ignorert av de samme politikerne.

Det samme gjelder klage på finstøv fra flishogging og lasting som finner vei inn bla i folks soverom og er svært helsefarlig. Det ignoreres!!! Flis i sjøen er ikke noe å bry seg med, og hvis det blir lukt, skal vi tenke at det lukter penger.

Når demokratiet skaper politikerforakt...  

Det bemerkes forøvrig at vår kommentar til konsernsjefens uttalelse i Dagens Næringsliv om at man ser for seg kloakkslam som framtidig råvare, ikke ble kommentert i Statkrafts kritikk innlegg.

Det siste fra bedrøvlig lokal politikk er hysj, hysj haste dispensasjonsvedtak midt i felleferien og uten at folk er gitt behørig anledning til å uttale seg.

Begrunnelsen er at det «måtte» behandles brått, til tross for at denne saken har vært aktuell i måndesvis. Når man føyer til AP representant nærmest rasende utbrudd i siste planutvalgmøte over at en representant fra Toftes framtid fikk 5 min taletid forut for møtet i planutvalget 19. juni...da er bildet komplett; vi har endel politikere som er håpløst utgått på dato.

Tilsvar til Yngve Røskestad: Demokrati i Hurum  

David mot Goliat

Dette er en David mot Goliat kamp som vi velger å føre på den arena som passer oss best, bla lokalavisa som når befolkningen, politikere og tydeligvis også Statkraft. Vi kan gjerne ta en prat på likefot, ansikt til ansikt, men det har neppe noe for seg.

Noen ganger blir vi nødt til å skyte fra hofta, det kan funke bra dersom «feelingen» er god, men kan selvfølgelig medføre noen sleivskudd.

Vi er kategorisk imot hele konseptet og disse møtene dere avholder for å fremme tilegnelse av informasjon og kunnskap, er derfor i så måte av liten interesse , bortsett fra at det er blitt registrert betydelig svingning i informasjonen...men det er jo så mye man ikke vet.

Feks om det endelige produktet skal kun bli « taljolje « eller man skal prøve å foredle det videre, en form for raffinering. Lagringstanker ble de i 2016 opplyst om det vil det ikke bli, ferdig produkt rett på tankskip. Ikke mulig sier de på Slagentangen...osv.

Å utprøve en ny teknologi - ikke et eksperiment?

Siden man skal utprøve en teknologi, kun tidligere prøvd i laboratorium, og også teste forskjellige råstoffer, er det ikke særlig drøyt på folkelig vis å kalle dette for eksperiment. Dere har jo også fortalt om disse planene i flere år nå og så hemmelig er vel neppe teknologien, at om dette har noe for seg, ville man i såfall for lengst vært for sent ute til være først med et slikt produkt.

For RHA har vi tidligere vist en liste med 700 underskrifter på motstand mot Statkrafts industriplaner. I tillegg har vi bred kontaktflate i Tofte samfunnet og får stadig oppmuntrende tilbakemeldinger fra mange. Hva med deres tilhengerskare, hvem er det og hvor stor er den? Det ble observert på Toftedagen at ved Statkrafts PR stand, holdt det seg en liten skare hele dagen.

Kanskje gjorde det lettere for andre å stoppe nyskjerrig opp og bli servert litt lettfordøylig propaganda som at utslipp kan sammenlignes med hagergrill. Pilotanlegg eller fullskala og dessuten; vet dere egentlig alt om dette?

At ikke alle innad har tro på dette selv, er ikke annet enn et rykte og ble heller ikke presentert som noe annet....men det ville være rart om ikke noen deler vårt synspunkt om at dette også er uheldig satsning for Statkraft. Virker dødfødt, for å si det på brutalt på godt norsk og etterhvert kanskje uheldig for Statkrafts anseelse?

Ellers så har det blitt brukt store ENOVA midler på store framtidsvyer på Tofte før, uten at det ga avkastning, bortsett fra kanskje verdifull erfaring og forskningsresultater.

Enova-støtte

Forøvrig, når man stadig ser hvor grovt man bommer i kostnadsberegninger på langt mer oversiktelig, erfaring og kunnskapsbaserte prosjekter,- er det en gåte hvordan man har klart å beregne at dette pilotprosjektet vil koste 500 mill., det skal jo bli så bitte lite, men det ga ihvertfall grunnlag for en prosentbasert Enova støtte i ikke ubetydelig størrelsesorden.

Statkraft har lykkes i få noen få til å tro at dette er penger som skal « legges igjen på Tofte» Det er vel en sannhet med modifikasjoner...for selv om noe saktens vil dryppe på klokkern så er det lite ifht hva alternativ benyttelse av tomta kunne generert av inntekter til folk, Tofte og kommunen.

Vi har et klart inntrykk av at PR er viktig for Statkraft og PR kan miste effekt hvis egenreklamen er altfor åpenlys. Når vi da presenteres ny havnplaner med grense til Statkraft og av Statkrafts kanskje viktigste leietager, er det ikke så fjernt å få en anelse om at Statkraft her en hånd med på planen.

Det burde man jo isåfall ta som et kompliment !

Kommentarer til denne saken