Gå til sidens hovedinnhold

Pengesløsing = Teglen

teglen

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dagens avis (29.11) skrives det meget betimelig om en del av unnlatelsessyndene i kommunen. Når man har bodd i Røyken i en rekke år, blir det så altfor tydelig når disse blir for merkbare.

Røyken kirke

Forleden dag kom det tiggerbrev fra Røyken Kirkes venner med ønske om penger til inventar i Teglen! Ikke tale om. Vi har en nydelig liten kirke, som ligger høyt og fritt over Røyken.

Her er altertavlen så sørgelig dårlig vedlikeholdt at det snart ikke er mer bladgull igjen. Når jeg snakker med noen av «vennene», er det bare et «jaså – sier du det?» å få til svar.

Og nå ser jeg at gravlunden på Slemmestad også er blitt et stebarn. Og kommunen skylder på de frivillige! Hvem skal liksom ha ansvaret her?

Kirken vil fraskrive seg ansvar for utleie og drift av Teglen 

Teglen

Teglen er et kapitel for seg. Stygg utvendig og stygg innvendig, og nei jeg er ikke alene om å synes det. Jeg ble fortalt at det var nødvendig med dette bygget fordi «man» trengte mer plass – spesielt kontorplass. Jaså?

Jeg har fått omvisning, og det er mer en innlysende at det med behov for mer plass ikke er til stede. Kafeen drives av frivillige, som også har fått plass her. Men de hadde jo et sted å være fra før.

Det er en diger foyer hvor det sitter ett enkelt menneske = plassløsing. Kirkevergen har fått eget kontor, men det var det plass til tidligere også. Så er det et fellesrom i nordenden av 1. etasje hvor prestekontorene for Røyken og Hurum har kontorplasser.

Kirkevergen: - Sparer kun 60 000 i året på å selge Nærsnes kirke 

Men de hadde vel det også fra før? I 2. etasje er det en stor «hall» med voldsom akustikk – kan vel brukes til tilstelninger av ymse slag. Så er det stort kirkerom – kaldt og ufyselig. Orgelet skal visstnok være utmerket.

I nordenden her ligger det et rom med en scene, som nok kan brukes til konserter, men uten noen form for bakrom. Pluss et kjøkken. Man spør seg om hva behovet egentlig har vært. Vi har en nydelig kirke, vi har et grendehus, vi har den gamle prestegården, vi har Klokkergården.

Naboer

Nærmeste nabo til Teglen er selvfølgelig meget sterkt plaget av at folk i det store rommet i 2. etasje kan se rett inn til henne, og hvor blir det av de trærne hun var lovet som beskyttelse?

I tillegg kommer at hvis man ikke har kommet seg opp av hyndene i tide, så våkner man i hvert fall «5 meter over madrassen» når klokkene begynner å kime fra Teglen søndag. Og ikke tror jeg at muslimer synes det er veldig ok å entre et hus med et digert kors på fasaden. Det skal jo være et hus for alle?

Fremdeles i dagens avis dveles det ved hva som skal skje for å gjøre Spikkestad fjong. Veien mellom Spikkestad og Røyken – «gamleveien» - er i en forferdelig forfatning. Veiskulderen sklir ut flere steder slik at man helst bør ligge midt i veien med fare for kollisjoner. Sist vinter var det slik i vårløsningen at man rett og slett ødela bilen om man ikke snek seg av gårde. Takk og lov for Rv 23 – den reddet meg mange ganger. Hvorfor skulle man ha fartsdump i Vårsolkrysset???? Her er det jo trafikklys for å ivareta sikkerheten. Det har fungert utmerket i alle år. Og nå leser jeg at man skal til med flere fartsdumper – til og med etter at farten er redusert til 40 km. Og man skal gjøre ved en vei svært få kjører, nemlig den som går forbi gamleskolen.

Dessverre lider Røyken av vanskjøtsel på flere områder, og det etterlyses vilje og midler til å gjøre noe med det.

Vesla Skage

Spikkestad 29. november 2018

Kommentarer til denne saken