Ja til profittfri velferd i nye Asker

Ikke kommersiell: SV vil sikre en velferd uten profitt gjennom offentlig tilbud og ideelle aktører, skriver Brit Riise Fredheim i Nye Asker SV.arkivfoto: Sv

Ikke kommersiell: SV vil sikre en velferd uten profitt gjennom offentlig tilbud og ideelle aktører, skriver Brit Riise Fredheim i Nye Asker SV.arkivfoto: Sv

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATT:Alle penger som bevilges til velferd, skal gå til velferd. Velferden skal tjene mennesker, ikke markeder. Privatisering gjør at folkevalgte mister kontroll og oversikt, samtidig som avgjørende samfunnsområder overlates i private hender, utenfor demokratisk styring og kontroll.

Kommersielle barnehager og omsorgstilbud tar penger ut fra fellesskapet og inn i private formuer eller skatteparadis. Kommersielle selskap må tjene penger ved å enten øke inntektene, eller ved å kutte utgiftene.

I velferden er inntektene i stor grad bestemt på forhånd, og den eneste måten å øke inntektene på er ved å kutte i kostnader. Det meste av utgifter i velferden er betaling av ansatte. Dermed er det mest å hente ved å spare på bemanning, lønn og pensjon.

I Asker, Røyken og Hurum kjøpes private helse- og omsorgstjenester gjennom faste kontrakter for flere hundretalls millioner kroner årlig, i tillegg kommer fritt brukervalg og enkeltkjøp ved ekstraordinære behov. Dette er skattepenger som bør gå uavkortet til drift i egen regi.

I forbindelse med sammenslåingen av Asker, Røyken og Hurum, er eiendomsdrift og flere tekniske tjenester tatt tilbake i offentlig regi og lagt inn i basisorganisasjonen, da en rekommunalisering også ifølge posisjonen vil gi større politisk kontroll og lavere kostnader. Asker SV mener at det bør gjøres et tilsvarende grundig og systematisk arbeid for å ta tilbake velferdstjenester i offentlig regi i nye Asker.

Tiltak:

• Nei til privatisering og konkurranseutsetting av velferd og tjenester

• Ja til å ta tilbake oppgaver og tjenester i offentlig regi

• Sikre velferd uten profitt gjennom offentlig tilbud og ideelle aktører - ikke kommersielle

Her får du legetime på søndager uten ventetid

Jordmortjenesten er i full drift igjen, og med fornyet styrke

Ny barneskole kan bli utsatt i minst fire år 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags