Gå til sidens hovedinnhold

Sekkefabrikken forsvinner, og det blir kun «Badet» som blir stående av den gamle bebyggelsen

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Miljøpartiet De Grønne i Røyken er opptatt av at innbyggerne i Slemmestad blir godt orientert om den gigantiske utbyggingen som kommunen - ved posisjonen Høyre, Venstre og Krf nå - legger opp til i Gamle Slemmestad sentrum.

Høye bygg

Det store spørsmålet er hvordan Slemmestad skal se ut om 10 år! I planene som foreligger, skal det bygges 400 leiligheter i Kvartalet ned mot havna, der hvor Sekkefabrikken og biblioteket nå ligger, og som heter Vaterland. Det innebærer enkelte bygg på opp til 27 meter, og at hele området ned mot havnebassenget bebygges. Sekkefabrikken forsvinner, og det blir kun «Badet» som blir stående av den gamle bebyggelsen.

27 meter høye bygg vil tilsvare 8-9 etasjer. Nå er utbygger, Slemmestad Brygge, opptatt av at solforholdene skal ivaretas, og at det skal bygges etter bærekraftige prinsipper, men MDG Røyken mener at området heller burde bli åpnet opp, i stedet for å bli bygget ned av leiligheter og butikker. I de ferskeste planene blir også båthavna flyttet ut av havnebassenget til Tåje.

Gigantisk bykjerne blant hyggelige småhus

Vi mener at området ned mot havnebassenget heller burde bli et åpent torgpreget område, og at gressplenen må bestå så stor som den er i dag, og heller utvikles med lekepark og benker. Slemmestad har en strålende beliggenhet ved Oslofjorden, og havneområdet burde utvikles slik at flest mulig mennesker kan ha glede av vannspeilet.

Vi ser ikke at det blir riktig utnyttet ved at private utbyggere setter opp en gigantisk og kompakt bykjerne midt mellom hyggelige småhus. Her blir ikke bare 100-meters sonen totalt ignorert, slemmestadbyen bygger seg ut over dagens bryggekant. MDG Røyken ønsker utvikling av Slemmestad, men vil oppfordre posisjonen til å bruke den unike plasseringen til åpne havneområdet, og ikke bare gi den bort til eksklusive leiligheter.

Vi kan ikke se at Fylkesmannen vil kunne godkjenne planene for denne enorme utbyggingen. Den sprenger kommuneplanen i alle deler. Kommuneplanen har lagt opp til en utbygging på 900 bo-enheter. Her blir det 1300! Fylkets politikere har også vedtatt at all økt samferdsel skal skje ved sykkel- og gange, og her skal det komme rundt 3000 mennesker som i all hovedsak vil pendle til Oslo!

Man trenger ikke en krystallkule for å kunne spå at det blir et stort trafikalt problem på en allerede overbelastet Slemmestadvei.

Her blir det økt forurensing og CO2-utslipp, og det har vi ikke råd til. Kloden har fått nok!

Hilde Gunn Sletten, MDG Røyken, gruppeleder

Kommentarer til denne saken