Gå til sidens hovedinnhold

Høyre forsterker klasseskillene i boligmarkedet

Artikkelen er over 2 år gammel

DEBATT: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Miljøpartiet De Grønne vil få kontroll på prisveksten på boliger, slik at flere kommer seg inn på boligmarkedet. Dagens politikk bidrar til å skape klasseskiller mellom de som eier og leier, og stenger unge og fattige utenfor boligmarkedet.

Rentefradrag

Mange økonomer har i det siste pekt på at rentefradraget på boliglån bør fjernes. Rentefradraget betyr at du kan trekke rentene på boliglånet ditt av på skatten. Det gjør det gunstigere for folk å ta opp høye lån. Dermed blir boligene stadig dyrere. Det gjør det vanskeligere for de med normal inntekt å kjøpe sitt første hjem.

Rentefradraget er grunnleggende usosialt. Det er de som har råd til å ta de største lånene, som blir sponset mest av staten. Hvorfor skal de rikeste blant oss få de største fordelene?

Disse argumentene er grunnen til at Danmark er i gang med å fase ut rentefradraget for bolig over en periode på flere tiår. Dette er klok politikk, og vil ikke ramme dagens unge som allerede har kjøpt bolig fordi det skjer svært langsomt. MDG er dessuten åpne for å sette et tak på rentefradraget - slik at folk med gjennomsnittlig lønn og vanlige boliger skjermes.

Gavepakke til de rike

Det er ingen tvil igjen om hvilken side Høyre og deres allierte Fremskrittspartiet, står på. Deres ukritiske forsvar for rentefradraget, er elendig boligpolitikk og en gavepakke til de rikeste blant oss.

Det er forbløffende å være vitne til et Høyre som er så arrogant at de ikke engang tar til seg økonomenes klare tale: Rentefradraget driver prisene opp, skaper større klasseskiller og utenforskap. Derfor bør det fjernes.

Kommentarer til denne saken