Gå til sidens hovedinnhold

Aliens på Hurum - svar

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Øyvind Langsrud svarer på mitt tidligere innlegg torsdag 28. apri, og sier at stillahvsøstersen har kommet for å bli, og at det er lite vi kan gjøre. Det stemmer nok at den er kommet for å bli, men vi kan være med å påvirke dens populasjonsstørrelse (hvor mange de blir) ved for eksempel å innføre organiserte tiltak. Et tiltak kan være at det skal tas opp et visst antall skjell i året, eller at folk oppfordres til å ta opp og spise/ødelegge skjellene når de er ved sjøen.

Les også: Aliens på Hurum

Men, dette gjelder ikke kun stillehavsøstersen. Dette gjelder også andre arter som vi tar med oss hjem, enten til hage (planter) eller som andre husdyr. Folk vet generelt for lite om problemet med at introduserte arter sprer seg og kan ødelegge økosystemer, og faktisk lokalt næringsliv. Et land som har merket dette i stor grad er Australia.

De har ekstremt strenge regler på innførsel av arter i dag, fordi de ser hvor kostbart det er å rette opp i ødeleggelsene enkelte arter kan gjøre. Alle har vi lært om kaninene som kom med de britiske båtene og som i dag dominerer kontinentet.

Frivillige

Men landbruket sliter for eksempel hvert år med at innførte padder (kjempestore) tetter vanningsrør og andre avløpsrør, som enten forhindrer vann i å komme frem til avlingene, eller som forårsaker oversvømmelse andre steder. Her er skoleelever og frivillige organisasjoner («toatbusters») med på årlige kampanjer hvor de går ut og samler paddene (flere tonn samles inn årlig). Kan man for eksempel se for seg tilsvarende tiltak med stillehavsøstersen i Norge?

Andre siden av gjerdet

Det er også andre aliens på Hurum, en av de verste synes jeg er parkslirekne (kanskje har du den i hagen din?). En plante som mange har/har hatt i hagen, og som de etter hvert har skjønt er en pest og plage. Mange har skåret av planten og lempet den på andre siden av veien for hagen sin (ganske synlig hvilke hageeiere som har spredd denne planten), hvor den så etablerer seg.

Så skal man senere bruke masse penger på å fjerne arter som ødelegger økosystemer. Det er her jeg også mener at informasjon bør komme bedre ut til borgerne. Det kan bli en stor økonomisk byrde for et lokalsamfunn/kommune/fylke eller stat om folk gjør slike handlinger helt uten å føle et ansvar.

Anne-Line Bjerknes

Kommentarer til denne saken