Å forby og be om hjelp er en avsporing når det gjelder å stoppe kriminalitet

Brennpunkt: Brennpunkt og Frp fyrer opp under en misoppfattelse av rumenere i Norge, mener hanne Lisa Matt i MDG. Foto: Ami Bernérus

Brennpunkt: Brennpunkt og Frp fyrer opp under en misoppfattelse av rumenere i Norge, mener hanne Lisa Matt i MDG. Foto: Ami Bernérus

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Frp i Røyken påstår at NRK-programmet «Brennpunkt» nå har grundig dokumentert at utenlandske tiggermiljøer fører med seg mye kriminalitet og til dels er organisert av kyniske bakmenn. Påstandene er både feil og misvisende.

Frp later å tale romfolkets sak, og misbruker i tillegg argumentet om «at tiggerbarn tas ut av skolen i hjemlandet» for å få oss til å tro at det å forby tigging i Røyken vil stoppe kriminalitet og hjelpe oss med å ivareta barnekonvensjonen og disse barnas oppvekst. Tull.

Tigging - en harmløs aktivitet

De aller fleste av oss blir opprørte av det vi ser i «Lykkelandet». Vi ønsker ikke å støtte organisert kriminalitet og vi vil ikke stilltiende godta menneskehandel, at barn må avbryte utdannelse, eller at kvinner må prostituere seg. Men tyveri, narkotikasalg, menneskehandel og hallikvirksomhet er allerede ulovlig og skal uansett etterforskes og straffeforfølges.

Tigging er en harmløs aktivitet. At noen bruker tigging som et skalkeskjul er ikke grunn god nok til å forby det. I Danmark der tigging er forbud er det rett nok færre tiggere på gaten, men langt ifra fravær av rumenske kriminelle som jo også lovlig kan komme seg til Norge om tigging forbys.

Det er bra at man setter fokus på en type kriminalitet og utnytting av sårbare grupper som det har vært liten vilje til å gripe tak i. Men NRK-dokumentaren avsluttes med en dramatisk påstand om at alle tiggere som kommer til Norge er organiserte. Det er verken ulovlig å organisere en reise eller å låne penger til fattige mennesker.

Ifølge norsk lov er det ulovlig å utnytte fattige mennesker og å organisere seg for å utnytte fattige mennesker. Dette er kjernen av menneskehandelsbegrepet. Men så langt har det ikke vært noen rettssaker med menneskehandel for tigging. Det har vært en del romfolk, også barn, som har blitt utnyttet i kriminalitet og prostitusjon. Men ikke tigging.

Om politiet mener at de fleste tiggerne er ofre for menneskehandel, så bør de prioritere å få opp en sak for retten.

Stigmatisering

I en omfattende rapport fra 2015 fant forskere tegn på småkriminalitet blant tilreisende rumenere i Oslo. De fant også mer organiserte miljøer som spesialiserte seg på narkotikasalg, prostitusjon og tyveri. Men rapporten presiserer at de organiserte bakmennene i all hovedsak var knyttet til sistnevnte, og at de ikke finner tegn på bakmenn bak tiggerne.

Det dokumenterer heller ikke Brennpunkt eller politisitatet som Frp velger å fremheve i sin interpellasjon. Derimot kalles tilreisende kriminelle systematisk for «tiggere», «tiggermiljøer», eller «samme miljø» både i dokumentaren og av politiet. Det er en stigmatisering.

Brennpunkt og Frp fyrer dermed opp under en misoppfattelse av at en slik beskrivelsen er gyldig for alle rumenere i Norge. Det mener jeg er tendensiøst og søkt. Særlig i lys av at det er påvist en systematisk forskjell fra tilreisende rumenere som tigger og lever greit (men langt fra godt) på grunn av inntektene fra Norge, og kriminelle grupperinger.

En kan ikke se bort ifra at en kriminell gruppe har klart å ta kontroll over Bergen. Men i så fall har politiet gjort en dårlig jobb.

Forbud mot tigging kan ikke sees isolert, det er en del av en større historie. Det er en del av et forsøk på en moralsk fortelling om de «kriminelle fattige». At det også er kriminalitet og prostitusjon knyttet til tilreisende fattige er gammelt nytt. Men rumenske prostituerte var i Oslo allerede tidlig på 2000 tallet, altså lenge før tiggerne kom.

Det har vært lite vilje til å etterforske slike saker, å ta bakmennene eller til å gripe fatt i det åpenlyse pillesalget og lommetyveriene som forbindes med andre rumenske grupper. Slik kan vi ikke ha det! Når tiggere er utsatt for trusler fra slike grupperinger møter de også lite hjelp.

Fokus på utnytting og kriminalitet

Ja vi må sette fokus på utnytting og kriminalitet, men vi må være forsiktige med å tenke at alle som er rom, eller som tigger, er enten offer for kriminalitet eller kriminelle. Både politi og forskere er tydelige på at årsaken til tigging er fattigdom, og fattigdom kan ikke forbys med nevneverdig effekt.

De av dere som har tatt dere tid til å prate med tiggerne i nærområdet vet at de er hyggelige mennesker. Jeg blir skremt når det i kjølvannet av Brennpunktdokumentaren meldes om trakassering av tiggere. Nettopp slike reaksjoner viser hvor farlig det er når den offentlige debatten generaliserer og polariseres.

Vil du ikke gi penger til tiggere? Helt OK, da gjør du ikke det. Misliker du tigging? Også helt OK. Kriminalitet må etterforskes og straffes, men det er ingen god grunn til å forby å be om hjelp på gatene i Røyken.

Hanne Lisa Matt, vara til kommunestyret i Røyken og gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne i Buskerud

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags