Snikinnlemmelse til EU

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Regjeringen har sendt et lovforslag til Stortinget som vil medføre å hastebehandle overføring av myndighet over norsk finanssektor til EU. Forslaget innebærer at norske myndigheter og finansinstitusjoner underlegges EUs finanstilsyn for bank, forsikring og pensjon, verdipapirhandel og systemrisiko.

Fortsatt nei

To ganger har det norske folk stemt nei til EUmedlemskap. Og meningsmålinger viser over tid at 70 prosent av oss fortsatt sier nei. I 2014 svarte bare 5 prosent at EUregler skal kunne overstyre Grunnloven (NTB). Likevel tøyer stortingsflertallet grensene. Jussprofessor Eirik Holmøyvik uttalte i 2013: «Når det gjelder suverenitetsavståelse hersker det en unntakstilstand. I en lang rekke tilfeller har vi overført makt til internasjonale organisasjoner stikk i strid med Grunnloven».

Til tross for advarsler fra en rekke fagfolk bruker regjeringa EØS-avtalen som en brekkstang for størst mulig tilpasning til EUsystemet. Det nye lovforslaget vedrørende finanstilsyn er så viktig at man for første gang siden 1992 har innrømmet å måtte bruke grunnlovens §115 (tidligere §93) som krever tre fjerdedels flertall med minst to tredeler av stortingsrepresentantene tilstede. Hvis forslaget skulle gå igjennom vil det norske Finanstilsynet bli ledet fra Brussel selv om Norge ikke er og ikke vil være EUmedlem.

Kredittilsyn

Sveits vil ikke legge sitt kredittilsyn under EU. Hvorfor skulle ikke Norge, med sine store finansielle muskler, ha samme standpunkt? Direktør Ivar Kreutzer i Finans Norge sier at norsk finansnæring ikke har hatt problemer og har blitt tatt imot på pragmatisk vis i EUmarkeder.

En ytterligere snikinnføring med avståelse av norsk suverenitet til EUorganer er en fornærmelse mot folkeflertallet. Istedet kan regjeringen inngå en folkerettslig avtale der regelverket håndheves av nasjonale finansmyndigheter, eller bruke reservasjonsretten i EØSavtalen og si nei til innføring av regelverket i EØS.

Det er et grunnleggende problem at flertallet på Stortinget stadig er på kollisjonskurs med folkeflertallet, slik vi så ofte ser i EU/EØSproblematikken. Situasjonen krever nytenkning og alternative muligheter for velgerne ved stortingsvalget.

Buskerud Nei til EU

CarlFredrik Hansen

fylkesleder

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags