Gå til sidens hovedinnhold

Å «tute med ulvene» er ingen hedersbetegnelse

Artikkelen er over 3 år gammel

DEBATT: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et demokrati kan ikke raushet holdes opp som en større verdi enn selve demokratiet

Å inngå et kompromiss er raushet, men et kompromiss krever som regel at begge parter gir.

Tvil om lovlighet

Det finnes ting man ikke skal kompromisse med. For eksempel om man er i tvil om lovligheten av et vedtak. Å inngå kompromiss i et slikt tilfelle, ville være å gi noe man ikke har myndighet til å gi.

Les også: Et lokaldemokratis underskudd

Som ombudsmann og folkevalgt er man pliktig til å gjøre nødvendige grep, og sikre at vedtak ikke strider mot loven. Å be om en lovlighetskontroll av en så kompleks sak som mandatene til fellesnemda, er ikke så dramatisk som noen liker å fremstille det. Det er kort og godt en utenforstående vurdering av lovligheten. Intet mer, intet mindre.

Det forsinker ikke prosessen. Det omgjør ikke vedtaket før en eventuell avklaring. Det er, slik jeg ser det, bedre at et arbeid kvalitetssikres underveis. Det ville være synd om det i historiebøkene skal kunne sås tvil om fremgangsmåten som ble benyttet.

Å bygge en ny kommune er en stor jobb

Det er som fellesnemdas medlemmer påpeker, et stort og uprøvd arbeid som pågår. Vi skal bygge en ny kommune. En flott kommune. Vi må likevel ikke bli så rause at vi bryter loven.

Les også: Svar til Trond Høvik om fellesnemda

Fellesnemda skal fatte mange beslutninger med stor innvirkning på innbyggernes hverdag, som for eksempel organiseringen av renovasjon og andre kommunale tjenester. Beslutningene er i mange tilfeller ugjenkallelige og må kunne tåle offentlig debatt og demokratisk kontroll.

Om samarbeid og raushet betyr «å se en annen vei» når man er redd for konsekvensen og lovligheten av det som pågår, er dette begreper forbundet med for stor kostnad etter mitt syn.

Les også: Nye Asker - Informasjonstorget vet ingen ting

Å «tute med ulvene» er ikke en hedersbetegnelse, ei heller raushet i denne sammenheng.

Kommentarer til denne saken