Gå til sidens hovedinnhold

Er det farlig å være ungdom i Røyken?

Artikkelen er over 3 år gammel

KRONIKK: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På morgenen fredag den 23. mars 2018 ble en 16 år gammel gutt utsatt for en voldshandling med kniv av en annen 16 år gammel gutt. Begge bosatt i Røyken kommune. Hendelsen skjedde på en buss med mange skoleelever på vei til Røyken Videregående skole. Røyken og Hurum lensmannskontor har etterforsket saken fortløpende siden hendelsen skjedde, og mange medelever og andre har avgitt vitneforklaringer. Politiet har en klarhet i hva som skjedde på bussen den aktuelle morgenen, og jobber nå med å skaffe en kunnskap om motivet gjerningspersonen hadde med handlingen. Politiet har gjennom etterforskningen ikke knyttet gjerningspersonen til radikale religiøse organisasjoner, noe det er blitt hevdet på enkelte nettsteder.

Selv om det isolerte sett kun var to unge gutter involvert i hendelsen, ble svært mange personer berørt: to mødre, to fedre, småsøsken og storesøsken, venner, medelever og lærere. Et lite lokalsamfunn midt mellom to fjorder hvor "alle kjenner noen som kjenner noen", og på den måten blir en del av situasjonsbildet. Et samfunn som på en god måte hegner om sine, men som også på en trist måte kan sette opp gjerder og hindre god integrering.

Politiet har en forståelse for at det å bli utsatt for en voldshendelse er både skremmende og traumatisk for den det gjelder. Men, også de som uforvarende blir vitner til slike hendelser blir berørt.  Mange foresatte har stilt spørsmål om det er trygt å sende sine unge håpefulle til skolen etter denne hendelsen.

Ingen skal måtte gå rundt å frykte for å bli utsatt for vold eller andre kriminelle handlinger, samtidig er det som ellers i livet, aldri mulig å gardere seg mot alle mulige hendelser som kan skje. Politiet inviterer gjerne til et møte for de som ønsker å snakke om hendelsen dersom noen føler at dette er et behov.

I enkelte medier er det fremkommet en situasjonsbeskrivelse hvor det blir hevdet at politiet har vært konstant tilstede på Røyken videregående skole over flere måneder etter skolestart høsten 2017. Det er feil. Men, det er riktig at uniformert politi har vært til stede ved flere anledninger på Røyken videregående skole ved for eksempel foredrag, forebyggende dialoger med flere klasser, obligatoriske beredskapsøvelser og møter. I tillegg har politiet ved flere anledninger fått tips om uvettig kjøring med bil på skolens parkeringsplass, og med det rykket ut for å hindre skader. Politiet har også rykket ut ved to anledninger etter melding om voldshendelser på skolen, som involverte gjerningspersoner var både etnisk norske og av utenlandsk opprinnelse. Også et par tips om bruk og omsetning av narkotika på skolens område er situasjoner hvor politiet har vist tilstedeværelse. Når det er uttalt, har politiet også vært til stede ved andre skoler, ungdomsklubber og steder ungdom treffes, både for å følge opp konkrete situasjoner som involverer ungdom, alkohol og narkotika, men også for å være der ungdom er og ferdes i en kriminalitetsforebyggende, dialogfremmende hensikt. Gjennom vårt arbeid, opplever vi at de aller fleste er flotte unge mennesker som ønsker det beste for både seg selv og sine medmennesker.

Hvem har ansvar for å hindre at ungdom begår kriminelle handlinger? Er det politiet? Er det rektor og lærere? De ansatte på ungdomsklubben eller håndballtreneren? Er det kommunens koordinator for det kriminalitetsforebyggende arbeidet? Ruskonsulentene, eller ungdomshelsetjenesten i kommunen? Hva med foreldre, eller ungdommen selv? Selvfølgelig er det en kombinasjon. Alle de nevnte instanser og personer har et ansvar, men mest av alt ligger ansvaret for ikke å begå kriminelle handlinger på den enkelte personen. Et ordtak jeg ofte viser til i forebyggende sammenhenger er som følger; " Det kreves en hel landsby for å oppdra et barn". Oppfordringen til de voksne i "vår landsby" blir som følger; vær tydelige voksne rollemodeller, tørr å ta upopulære avgjørelser for ungdommen, still spørsmål hvis dere lurer på hva ungdommen deres driver med, og vær der for ungdommen også i de sårbare periodene i livet deres.

Politiet kommer fortsatt til å være tilstede ved Røyken videregående skole, og ved andre skoler i vårt ansvarsområde, både ved akutte hendelser eller rett og slett bare for å stikke innom for å hilse på.

Det er jobben vår.

Kommentarer til denne saken