Kultur i Hurum?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerJeg bor på Filtvet i Hurum, har gjort det siden 2009, og trives bra med det, og i 2020 blir vi slått sammen med Asker og Røyken. Men hvordan står det til med kultursatsingen i Hurum, sånn rent bortsett fra kulturminner, kyststi, og at Morten Harket bor på Sætre?

Det bor 9.500 mennesker her ute og jeg mener kommunen må ta et veivalg for videre kultursatsing. Slik jeg kjenner plassen og menneskene som bor her så er det utrolig mange kreative ildsjeler som kan skape et engasjement for storsamfunnet, men forholdene blir ikke alltid lagt til rette, og økonomi er forståelig nok som regel unnskyldningen.

Viktig samhold

Idrettslag, korps, frivillighetssentralen og kulturskolen er fantastiske ting, også i Hurum, og de som deltar der kjenner merverdien av samhold, og det å skape noe sammen. Og det er ikke tvil om at dette samholdet er viktig for hele livet. Slike arenaer er ledet av ildsjeler og man tar dem som regel for gitt, i hvilken som helst kommune.

Det jeg frykter, er at det vi ikke får til av arenaer for kulturutøvelse i Hurum før sammenslåingen i 2020 skal sitte langt inne å få til i etterkant av sammenslåingen. Asker kommune har lagt en kulturplan som heter Kulturplan 2014-2026. Den skal rett nok revideres i 2020 og jeg håper at politikerne i Hurum kjenner sin besøkelsestid og plikt til å påvirke dette, men jeg er usikker.

Hurum Høyre leder an som det største partiet i kommunen. Men jeg tror vi kommer til å stå med kulturluen i hånden om man ikke staker ut en mer offensiv kurs. Og det gjelder samtlige nåværende parti i Hurum.

Asker kommune

Asker kommune er stolt av den skapende kulturen og de har 41% flere kunstnere enn snittet i norske kommuner. I alle fall frem til sammenslåingen. Og om man ser på Asker kommunes Kulturportal så bugner det med aktiviteter. Hver dag, for alle aldersgrupper. Og det er jo kjempebra at vi skal bli en del av dette, men prøv å ta bussen fra Filtvet til Asker om ettermiddagen så vil du forstå at det per dags dato like gjerne kunne vært i Fredrikstad.

Og der Asker Kommunes kulturportal viser mangfoldet, har Hurum Høyre i PARTIPROGRAMMET at de vil (ikke skal, men vil) ha en egen portal på Hurum kommunes hjemmesider for aktiviteter og arrangement som foregår i kommunen. De har gått til valg på det, og vunnet?!

Som natt og dag

Det politiske ambisjonsnivået for kultur her og der er som natt og dag. Arbeiderpartiet i Hurum går for kulturtilbud i alle barnehager, mens Asker AP har overskriften ”Kulturbygda Asker” i partiprogrammet, og første setning er Arbeiderpartiet vil ha et lokalt kulturløft i Asker. Og at Asker skal ha en Kultursjef. Hurum og Asker FrP sier ingenting om kultur på hjemmesiden, men vil som vanlig skape en enklere hverdag (oppdatert i 2014).

Om vi ikke har tenkt å bli spist opp av Asker, og må ta til takke med de tilbudene som befinner seg der fra 2020, så må noe drastisk skje i de politiske partiene her ute.

Vi må ikke alltid tenke at kultur skal lønne seg økonomisk, fordi verdier handler om så mye mere enn penger, også for en kommune som er i stor forandring. Og der håper jeg dagens politikere åpner for dialog med morgendagens innbyggere.

Ronnie MAG Larsen

Initiativtaker av Kulturpartiet

Les også:

Optimisme og omstilling på søndre Hurum   

En god ting at avklaring kommer allerede nå   

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags