Gå til sidens hovedinnhold

Fra Solli til Skjæra i en kommune

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tiden nærmer seg fort da de tre kommunene Asker, Røyken og Hurum blir til EN. Dette skal inntreffe 1. januar 2020.

Det pågår allerede arbeide med praktisk tilrettelegging. Alt fra datasystemer til ny organisering av skoler og hjemmehjelptjenester. Men veldig lite av dette vil være synlig for innbyggerne i de tre kommunene.

Den nye kommunen vil heller ikke være ferdig bygget den dagen vi slår oss sammen. Noe har vi nok klart, men mye arbeide vil gjenstå. Når det skal bygges en ny kommune er det også viktig med noen fysiske og godt synlige tiltak som binder oss sammen.

45 km sykkeltrasee

Disse tre kommunene har mange felles trekk, og noe av det mest attraktive er nok den lange kystlinjen og flotte marka vi har for tur og rekreasjon. Solli er en av mest attraktive utfartssteder i Asker til Vestmarka, men det har vært mindre satsing på utfart sørover. Skjæra er en av Hurums flotteste badestrender, og midt i mellom ligger Kjekstadmarka og Villingstadåsen.

Den dagen den nyvalgte ordføreren skal klippe snora for den nye kommunen kan det også være å åpne en turløype ned gjennom hele Nye Asker kommune med et startskudd for en fin sykkeltur. Hele traseen vil være på ca 45 km. Med start på 386 moh ved Solli og avslutning på Skjæra med 0 moh.

Det tiltaket vil være et av de første synlige og fysiske bevis på at vi alle tre er knyttet sammen til en ny kommune.

Skilting og tilrettelegging

Det finnes mange skogsveier og stier ned gjennom dette område, men det mangler noen mindre områder for å knytte det hele sammen. Andre områder trenger noe tilrettelegging, og hele traseen bør skiltes og merkes. Dette kan kjøres med enkle grep til å begynne med, og trenger ikke koste mye penger. Så kan en videre utvikle traseen over tid, med større innhold.

Om vinteren vil dette også kunne bli en flott skitrase for både trening og rekreasjon. Slik klima endrer seg og teknologien utvikler seg kan det også over tid sees på varmevekslerløsninger som gjør at en kan kjøle ned hele eller deler av traseen slik at en får en lang og forutsigbar skisesong.

Alle tre kommunene har i dag sine respektive kommuneplaner med intensjon om fysisk aktivitet og nærhet til turveier og marka. En slik tur-trase vil kunne være en rute for familieutflukt med sykkel, for så å avslutte med et bad på Skjæra og sykkel-buss hjem.

Skiforeningen har sykkelbusser som settes opp til andre steder og det har vist seg å være et attraktivt tilbud. Vi bør også kunne få til noe tilsvarende.

Historisk rute

Det vil være mange flotte steder en vil passere på en slik tur. Med utgangspunkt i Solli, ned i gjennom Høgås. Passerer under E-18 ved Svartputt på eksisterende undergang, og videre til Oppsjø og over Dikemark.

Så går veien gjennom Kjekstad marka med flere løsninger og ned til golfbanen på Spikkestad hvor RV-23 krysses på broen ved Auvi, og inn i Røykenmarka over Villingstadåsen og Herstadheia med sine flotte utsiktspunkter.

Videre ned gjennom marka med flere fine vann langs løypa før en tar seg opp til Stikkvannshytta, med en kaffe og vaffel før en triller ned til Skjæra ved Tofte til et velfortjent bad med utsikt til Ferder. Mange av disse stedene har også en egen historie å fortelle, og det kan også arbeides med å sette opp informasjonsskilt langs ruta.

Knytter hele storkommunen sammen

De fleste er nok enige i at vi må ta vare på marka for den verdien den har. Den beste måten å ta vare på og verne, er å tilrettelegge og bruke. Da vil stadig flere se verdien. Vi bør etablere en slik sammenhengende trase fordi dette vil bidra til økt tilgjengelighet og økt fysisk aktivitet. Fordi dette vil fremme en av våre fremste aktiva i kommunen, den flotte marka. Fordi det vil være starten på det som vi skal bygge og binde sammen.

Målet bør derfor være å etablere og gjennomføre et sykkelløp fra Solli til Skjæra våren 2020. EN kommune med mye flott natur å tilby alle innbyggere. En kommune som viser vilje og evne til å knytte hele kommunen sammen. Da har vi blitt EN kommune.

Kommentarer til denne saken