Gå til sidens hovedinnhold

Fellesnemdas «informasjon»

Artikkelen er over 3 år gammel

DEBATT: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fellesnemda har som har som sin eneste oppgave å forberede den praktiske sammenslutningen av Asker, Røyken og Hurum kommuner. Nemdas representanter fra Hurum har i fellesskap gitt tilsvar på mitt kritiske innlegg om nemdas virksomhet. Det hadde jeg ikke ventet, men setter stor pris på.

Les også: Svar til Trond Høvik om fellesnemda

Må provosere litt

Noen ganger må det litt provokasjon til for å få travle politikere til å fortelle befolkningen hva som foregår og hvorfor. I så måte var mitt innlegg i avisen altså på sin plass.

Les også: Nye Asker - Informasjonstorget vet ingen ting

Svar på mitt viktigste spørsmål om nærdemokrati er vel slik man må vente seg fra vår tids politiledere; - ikke til å forstå. Kanskje skal det skal legges fram noe om dette til våren en eller annen gang. Det blir spennende å se.

I Asker bor det ca. 60 000 personer, i Røyken ca. 20 000 og i Hurum bor det ca. 9 000. Det skal ikke mye politisk kløkt til å forstå at maktfordelingen i det nye Asker storkommunestyre vil avspeile disse tallene. Nemda sier selv at det er flertallet i det nye kommunestyret som skal bestemme.

Les også: Fellesnemnda er bundet av konsensus, nå aner vi en tøff runde

Den skrotede Hurum kommune må nok pent innse dette, og finne seg i å være lillebror, også i saker som gjelder lokale forhold i Hurum. Det er nettopp derfor mange etterspør lokaldemokratiske løsninger med rell makt.

Lyeblå festtaler

Folk etterspør realiteter, ikke bare lyserøde eller lyseblå festtaler. Kanskje er det nå på tide at flertallet i kommunestyret innser at det ikke er flertall i Hurums befolkning for denne storkommunen. Det enorme flertallet man henviser til består kun av 21 % av de stemmeberettige inklusive 16-åringer. Sammenslutning med Røyken alene ble vi ikke engang spurt om. Manipulasjon kalles slikt.

Fellesnemda sender ut informasjonsskriv fire ganger i året, sier de. Noe slikt har ikke kommet i min postkasse. Kanskje skyldes det at jeg avstår fra uadressert reklame. Annen informasjon om nemdas virksomhet finnes på nettet, sier de. For noen av oss er nok det greit, men hvor mange tror dere bruker nettet til noe annet enn å betale regninger og følge med på Facebook?

I den grad dere ønsker oppmerksomhet om nemdas virksomhet må det tenkes nytt. Fargesprakende PR-brosjyrer i utvalgte postkasser løser intet.

Prosjektrådmannen

Nemda må gjerne kalle den nye rådmannsstillingen hva de vil. Faktum er allikevel at den nye rådmannen i lokalavisen har latt seg intervjue som nyansatt rådmann. Han sier intet om at han er prosjektrådmann, hva nå det måtte innebære?

Alle forstår at nemda trenger kompetent prosjektledelse fordi det er mange praktiske juridiske og demokratiske utfordringer som må på plass før en kommunesammenslutning kan finne sted. Nemda har jo allerede tre rådmenn med seg i arbeidet sier de, er ikke det nok da? Allerede nå, to år før sammenslutningen, blokkeres det nye kommunestyrets soleklare rett til selv å ansette sin første rådmann.

Slikt har ingenting med hjelp til praktiske løsninger å gjøre, det er politikk.

Bruken av makt

For ordens skyld; min kritikk går ikke på den nye rådmannens kompetanse, kun på nemdas maktbruk. Dessuten kunne det være av interesse å få vite noe om søknadsprosedyren og hvor mange andre søknader nemda fikk inn til denne usedvanlige lukrative rådmannsstillingen?

Det er ikke til å unngå at folk lurer på nemdas mandat og virksomhet? I det siste kommunestyret i Hurum så vi at flertallet for kommunesammenslutning sprekker. Mange, inkl. lokalavisen uttrykker bekymring for det som nå skjer, med god grunn.

Kommentarer til denne saken