Himmel og hav - del to

Hilde Gunn Sletten fra MDG Røyken.

Hilde Gunn Sletten fra MDG Røyken.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Jeg er glad for at Røyken og Hurums avis slår opp behandlingen av Klimaplanen på ei hel side, og det fortjener planen.

DEL

MeningerDen er – som det blir sagt – ambisiøs og framtidsrettet. Og det er en plan som Røykens innbyggere bør bli fortrolig med. Der er det gode grep for å skape et miljørettet samfunn, med konkrete tiltak for å få ned klimagassutslippene. Det er åpenbart at det er nødvendig, bortsett fra for Frp. Og jeg føler behov for å utdype min kommentar ”himmel og hav”, som avisen generøst slo opp på hele siden.

Når selv regjeringspartiet Frp undertegner Paris-avtalen i fjor, innebærer det en erkjennelse av at det virkelig haster med å redusere CO2-utslippene, og Røyken kommune skal gjøre sin del i den nasjonale dugnaden. I planen går det fram at Norge skal kutte 40 % av sine klimagassutslipp innen 2030 sammenlignet med 1990, og at Norge skal være karbonnøytralt senest i 2050. I bunnen av dette ligger en internasjonal forståelse av at det haster. Paris-avtalen tar sikte på å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt 1,5 °C. Reduksjonene skjer ikke i Paris. Reduksjonene må skje i de respektive landene som undertegnet avtalen, og det er ikke bare i hovedstedene at reduksjonen må skje, den må skje der folk bor, som for eksempel i Røyken.

Jeg undrer meg over Frp, som er et parti som appellerer til folks trygghetsfølelse og forutsigbarhet for sine verdier. Nettopp dette partiet burde ta alle forholdsregler nå! Vi andre – vi som tar forskerne og klimaanalytikerne, rasene, flommene og tørken på alvor – vi vet at det er smart å forebygge og prøve å redusere skadeomfanget. Som når du tegner forsikring på hus, hytte og bil, er det nå smart å forebygge. Vi må sørge for å berge de verdiene som står i fare ved rasende klimaendringer, som vi vet vil komme, dersom vi ikke bremser både CO2-utslippene og forbruksmønsteret vårt. Vi kan ikke fortsette å skylde på Kina og USA. Vi må feie for egen dør. Vi har noen av de høyeste klimautslippene per innbygger i hele verden når vi regner med olje- og gassproduksjonen.

Min kommentar ”Himmel og hav” sto også i en fysisk sammenheng. Jeg kommer fra Andøya. Jeg har vokst opp ”i fjæra”. I dette landskapet vet vi at det kommer vinterstormer med orkan i kastene. Hver vinter. Biler, busser og lastebiler blåser av veiene, dersom de våger seg ut på veiene. Tak forsvinner i stormkastene, garasjer blir løftet til værs. Husene kan blåse av, og på særlig utsatte steder blir de satt fast med barduner.

Vi stoler på værmeldingene når det varsles storm, og vi lar ikke tingene våre stå ute uten å sikre det som må sikres. Båtene blir dobbelt fortøyet, vi surrer fast søppeldunkene og bilene står i garasjer. Alle søker i ly!

Hva vil jeg med dette? Jeg vil løfte opp de store utfordringene vi står overfor. Jeg vil ikke finne meg i at noen ikke tar klimautfordringene våre på alvor. De utsetter oss alle for en uforutsigbar framtid, og de bremser de nødvendige foranstaltningene vi er nødt til å ta. Og som vi må ta NÅ!

Alle som tror på Frp og andre klimasinker når de sier at det ikke er så nøye hva vi gjør her i Norge, - dere må ikke høre på dem. Det er varslet storm, folkens! Med orkan i kastene! Vi må forebygge og sikre verdiene våre – det vil si samfunnet slik vi kjenner det. Vi må gjøre alt som står i klimaplanen.

Minst!

Hilde Gunn Sletten

Gruppeleder MDG Røyken

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags