I juleferien er det ekstra hyggelig å møte igjen gamle venner og klassekamerater. Tradisjonen tro ble det en stemningsfylt fest på et av Hurums utesteder første juledag. På tampen av kvelden tok imidlertid festen en kjedelig vending.

Beføling

Da jeg sto i kø for å komme ut av lokale kjente jeg at noen bak meg klår meg mellom beina. Sjokkert snudde jeg meg rundt og sa tydelig ifra til den ukjente mannen at det han gjorde ikke var greit. Videre fortsatte jeg ut av utestedet, hvorpå jeg igjen kjente at noen befølte meg i skrittet.

Sint snudde jeg meg mot den samme mannen og konfronterte han. Jeg ble møtt med et tomt blikk, og ingen antydning til å forstå at han nettopp hadde begått en stygg form for seksuell trakassering. Han viste ingen mine til å ville unnskylde eller beklage den fornærmende oppførselen sin.

Krenkende

Jeg opplevde hendelsen som utrolig krenkede, og ikke minst trist. Trist fordi en tur på stedets lokale utested – for meg som kvinne – ender med å bli antastet av en ukjent mann.

Dessverre er det ikke første gang jeg opplever denne typen oppførsel i forbindelse med fest. Jeg vet også at jeg ikke er den eneste kvinnen som har fått en utekveld ødelagt av menn som tar seg til rette og kommer unna med det.

I en artikkel på tv2.no fredag 3. desember sier Ingvild Stavem (etter en lignende hendelse i Oslo), at seksuell trakassering er ”en ukultur det er viktig vi tar ett oppgjør med”. Ukulturen Stavem refererer til må bekjempes på lokalt, så vel som nasjonalt plan.

Huringer må si tydelig i fra

Vi Huringer må bli tydelige på å vise nulltoleranse mot seksuell trakassering og objektifisering av kvinner. Kvinner som menn, skal kunne glede seg over en sosial kveld ute på bygda uten å være redd for å få en uønsket hånd tafsende på private steder. Jeg håper på å inspirere andre kvinner til å si tydelige ifra at fysisk og verbal seksuell trakassering ikke er greit.

Jeg ønsker å oppfordre menn til å si tydelig ifra at det er ugreit hvis kompisen din krenker en kvinnes grenser - en kvinne som kunne vært din søster, kusine, venninne eller kjæreste. Jeg vil også, igjen, si til deg som fant det for godt å klå meg mellom bena uten mitt samtykke, på en ellers hyggelig første juledag, at det du gjorde var utrolig ubehagelig, krenkende og nedrig. Skamme seg, er det vel passene å si.

Jeg nekter å finne meg i at fest og moro, verken på Hurum eller andre steder, skal kunne medføre seksuell trakassering mot meg og andre kvinner.