Hvordan å bruke mye penger på eldreomsorg, uten å få bedre tjenester

Pluss-hus: Trond Røed og Hurum Frp, mener Hurum kommune prioriterer feil når det gjelder å velge Pluss-hus til nytt omsorgshus. arkivfoto

Pluss-hus: Trond Røed og Hurum Frp, mener Hurum kommune prioriterer feil når det gjelder å velge Pluss-hus til nytt omsorgshus. arkivfoto

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

DEBATT: Og så gikk ny brannstasjon på Tofte opp i røyk, og ny barneskole på Sætre kan vi se langt etter.

Les også: Nytt helsebygg blir minst 70 millioner dyrere

Dere tror det ikke før dere har lest dette: Hurum kommune legger i disse dager ut et anbud for å bygge det nye omsorgsbygget på Tofte.

Plusshus

Det skal ha «Pluss-hus-standard». Det vil si at bygget skal gjennom driftsfasen generere mer energi enn det som huset bruker av strøm, i tillegg til den energien som blir brukt til produksjon av byggematerialer samt oppføring, drift og avhending av bygget.

Det er beregnet å skulle koste 575 mill kr. Hvorav 40 mill kr av disse er merkostnaden for oppgradering til den nye standarden. Alternativet er Tek 17 passivhus, som også er en meget miljøvennlig standard.

Les også: Hurum skal bygge helsehus til 575 millioner - blir unikt på verdensbasis

Hurum havner med dette langt opp i rød sektor på investeringsbudsjettet og langt over det kommunene har avtalt seg imellom, nå som kommunesammenslåingen er et faktum. Formannskapet i både Asker og Røyken bør se på denne saken.

Skal Hurum kunne misbruke skattebetalernes penger på denne måten?

Ordførerskryt

Ordføreren i Hurum, som er fra Høyre, skryter av at dette blir verdens første omsorgsbygg med Pluss-hus-standard. Hvorfor er det ingen andre som har tenkt på dette hvis det er så lurt? Det er jo ikke ny teknologi akkurat.

Kanskje kan det være fordi nyere fagrapporter viser til ekstra høye kostnader og lange nedbetalingstider på denne type anlegg. Brukerne skal ikke betale den økte kostnaden. De har allerede et maksbeløp og et tak for hvor mye de skal betale for å bo der!

Høyre og AP er en duo som trekker frem klimaplanen for Hurum som alibi for å bygge alle kommunale bygg på denne dyre måten. Det kan virke som om Høyre/AP i tillegg, vil bygge noen monumenter og gjennomføre en symbolpolitikk i forkant av kommunesammenslåingen.

Frp vil fokusere på de eldre

La det være helt klart: FrP vil også ha et nytt omsorgsbygg på Tofte! FrP vil skape en bedre eldreomsorg i Nye Asker og Hurum! Men vi vil fokusere på de eldre. Det er dem vi skal bygge for. FrP vil ikke sløse med penger på fordyrende tiltak. Plusshus-løsningen øker investeringskostnaden og gjør driftskostnadene mye høyere enn nødvendig.

Det kan være fint å spare strøm. Men, ikke når de økte driftsutgiftene overskrider strømutgiftene en ellers ville hatt. Det er heller ikke slik at et plusshus ikke har behov for å kjøpe strøm. På sommeren vil huset ha overskuddsenergi, men denne får de ikke lagret og på vinteren må de fortsatt kjøpe strøm.

Produksjonskostnadene for vannkraft ligger på 4-øre pr.kW. Produksjonskostnaden for strømmen fra et slikt plusshus blir på flere kroner pr kW.

Avskrivninger og planlagt fornying, rentekostnader og økt avansert vedlikehold, vil alene øke driftskostnadene med over 6 mill.kr pr år. På dette ene bygget! Eldreomsorgen blir neppe bedre av det.

Med merkostnadene vil brannstajon og barneskole ryke

Det er åpenbart at med den nye klimaplanen til Hurum kommune og kravene om å bygge alle kommunens formålsbygg til Plusshus standard, med de merkostnadene dette medfører, så ryker både brannstasjonen på Tofte og ny Sætre Barneskole.

Honningkrukka har en bunn! Investeringsbudsjettet har ikke plass til de summene.

FrP bidrar gjerne til å spare, både strøm og penger, men samtidig må vi se på hva som er kostnadseffektivt. Vi er realister. FrP vil ha mere ressurser til en varm og verdig eldreomsorg fremfor ford yrende symbolpolitikk som øker driftsbudsjettet og gir mindre omsorg til de eldre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags