Hurum kommune har vist oss hvordan de tenker seg at det nye "Helsehuset" kommer til å se ut. Fri og bevare meg fra å ende mine dager i et slike omgivelser!

Hurum helsehus: Solfangere og solcellepaneler integrert i arkitekturen 

Håpet på bedre tider

Eldreomsorgen i Hurum har ikke akkurat vært preget av høy kvalitet verken på innhold eller innpakning.
Nå skal kommunen investere 600 millioner i et nytt helsehus, som blant annet skal ta seg av behovene for sykehjemsplasser og boliger for demente.

Noen av oss håpet på bedre tider når vi selv får behov for omsorg i alderdom eller sykdom. Nye og bedre bygninger og nye tanker om eldreomsorg, hørte vi.

Tegningene av området som nå er offentliggjort, tyder på at man planlegger et kompleks av betongblokker med noe grøntarealer rundt. Og her skal det tenkes nytt og skapes trivsel for de av oss som trenger hjelp og omsorg?

Kommunen skal bygge på en jomfruelig tomt, med en uendelighet av muligheter for å skape spennende og estetisk vakre omgivelser for de som skal bo, leve og bruke dette stedet. Kanskje blir de innvendige løsningene greie og miljøvennlige, som kommunen lover.

Slik kan det nye helsehuset til 600 millioner bli 

Menneskefiendtlig og gammeldags

Men mener dere virkelig at jeg skal bo i disse omgivelsene når jeg trenger omsorg? Byggestilen strider ikke bare mot alt som er tradisjon i Hurum, men er menneskefiendtlig og gammeldags. Omtrent på linje med det kommunen har funnet på med Tofte skole, som fra Skoledalen har fasade som et høyrisikofengsel.

Norge er blitt internasjonalt kjent for nyskapende og spennende arkitektur. Dere hadde helt sikkert funnet noen som kunne skapt bedre løsninger innenfor budsjettrammene, om dere hadde prøvd. 

Når kommunestyret skal behandle denne planen, håper jeg representantene spør seg selv: "Er dette stedet jeg vil leve og dø?" Og at de heller sender planene tilbake og ber Hurum Eiendom gå en runde til.


   Nytt helsebygg blir minst 70 millioner dyrere