Baksiden av eldreomsorgen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

DEBATT:Tro det eller ei, men Norge skal være et av de bedre landene når det gjelder eldreomsorg. Men problemet er kommuner som gjør en alt for dårlig jobb for eldreomsorgen, og slik kan vi selvfølgelig ikke behandle våre syke eldre.

Les også: Hurum kommune beklager overfor Bjørn Tore Gregertsen

Regjeringen burde opparbeide en ny eldrereform for å sikre en bedre kvalitet for de eldre.

Jeg blir sjokkert

Personlig blir jeg ganske preget når jeg leser om eldre og syke som ikke får den hjelpen mange sårt trenger for stell, sykdommer og lidelser de sliter med. Jeg blir ikke mindre sjokkert og preget når det i flere leserinnlegg fra pårørende i Hurum settes fokus på sine erfaringer om sine eldre syke i Hurum!

Les også: Min historie med eldreomsorgen i Hurum

Jeg må presisere med det samme at dette selvfølgelig ikke dreier seg om hjemmesykepleien, slik at det ikke blir misforståelser rundt dette.

Det skal bygges nytt helsebygg på Filtvet som etter planen skal stå ferdig 2021. Helsebygget skal nesten ligge så langt mot sydspissen av Hurum som man kommer, lengst mulig unna de større sykehusene. Her skal det bli 110 plasser. Hvis man legger på ett år eller to i forsinkelser kan man håpe på en ferdigstillelse av prosjektet i 2022-2023.

Les også: Det var jo det vi sa, i 2013

Om 4-6 år har befolkningsveksten antagelig økt en god del i Hurum når man tar i betraktning den voksende utviklingen og utbyggingen som er i gang i Hurum, men vi må heller ikke glemme eldrebølgen og sammenslåingen med Asker.

Befolkningen får håpe at politikkere og spesialister denne gang har kalkulert riktig angående de 110 nye plassene på helsehuset. Men muligheten er nok ganske stor for at helsehuset blir for alt for lite ved første spadetak i jorden.

Les også: Ekstraordinært møte i helse- og omsorgsutvalget i Hurum

Respekt og forståelse

En kommune må for all del ikke behandle sine eldre og syke innbyggere på en måte som de føler nedverdigende, eller på den måten det refereres til fra flere pårørende i leserinnleggene i RHA. Det er faktisk ganske sjokkerende lesning vi har i RHA om eldre som bl.a. kan sitte et helt døgn med skitten bleie!

Les også: Uføre Marit Berg Løvheim (88) må gå på do midt i stua:– Det er så nedverdigende

Det er faktisk som man skulle håpe at slike saker ble tatt opp av den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg! Ofte sitter syke engstelige eldre hjemme med besøk av hjemmesykepleien 5-10 minutter noen ganger i døgnet. Syke eldre trenger mer enn noen korte og stressende besøk noen ganger i døgnet.

Mange har faktisk alvorlige sykdommer, er engstelige og redde, og trenger en trygg oppfølging av på pass og stell døgnet rundt. Eldre kan også slite med krevende sykdommer som bl.a. diabetes, som trenger nøye oppfølging og dosering med livsviktige medisiner fra sykepleier og fra fastlege. Og denne kategorien under kroniske sykdommer kan være alvorlig for mange.

Les også: «Mor» (87) i Sætre satt 24 timer med skitten bleie

Alle eldre har heller ikke pårørende som kan trå til når det virkelig trengs. Vi må behandle våre syke eldre med den største mulige respekt og forståelse. Da mener jeg Hurum kommune heller får sette annen utbygging og infrastruktur på vent hvis pengene ikke strekker til!

En trygg og smertefri alderdom må prioriteres først, og en god livskvalitet for de eldre er viktigere enn alt annet «viktig» i en kommune.

Som julekvelden på kjæringa

Jeg må gi min fulle støtte til den frustrasjonen Berit Prynmo må ha følt med de opplevelser hun har erfart angående sin mor i Hurum kommune. Pårørende her skal også ha kjempet for sin mor over tid, så da er det egentlig veldig merkelig at det virker som dette kommer som «julekvelden på kjæringa» for de ansvarlige politikere i ettertid.

De ansvarlige for eldreomsorgen i Hurum må helt klart sette seg inn i de alvorlige lidelsene syke eldre kan slite med, men også kunne sette seg inn i de følelsene mange pårørende har for sine kjære som ikke har det så godt.

Politikere ser nok også problemene som kan oppstå når tilstandene blir prekære. Vi får først og fremst håpe ansvarlige politikere sitt ønske om og opprette flere akuttplasser allerede er i full gang.

Eldre kan rett og slett ikke sitte hjemme og «pines» på en nedverdigende måte av alvorlig sykdom og smerter hvis man skal tro det vi leser! Dette er i så fal veldig umenneskelig! Egentlig kan jeg nesten ikke tro det jeg leser av pårørendes erfaringer!

Ansvarlige politikere og meg selv, kan tenke oss den følelsen det er og sitte hjemme med alvorlig sykdom og skitten bleie i ett døgn. Hyggelig hadde det heller ikke vært hvis vi hadde blitt plassert alene med «dassen» vår midt på stuegulvet foran TV-en skulle jeg tro.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags