Gå til sidens hovedinnhold

En seier til pelsdyra

Artikkelen er over 3 år gammel

DEBATT: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På søndag fikk vi nyheten: Norge blir det 14. landet i Europa som forbyr pelsdyroppdrett! Vi kan takke Venstre for å ha fått igjennom denne historiske seieren i regjeringsforhandlingene, og dermed sparer et enormt antall ville dyr fra et liv i små nettingbur.

Det er en gledelig nyhet at det som skjer på Stortinget endelig gjenspeiler flertallet i befolkningen, etter at et pelsforbud i tidligere regjeringer ble hindret kun av Senterpartiet som den gangen lå på 6%.

Ingen grunn til å bli sjokkert

Det er derfor merkelig at media preges av pelsbønder som uttaler at de er «sjokkerte» over at de må legge ned. Denne avgjørelsen bør ikke komme som noe sjokk, også fordi hele fem av partiene på Stortinget i mange år har hatt vedtak om at de ønsker avvikling.

Samtidig kan mer enn ti ganger så mange postbud miste jobbene sine uten at dette snakkes like mye om.

Videre ga Stortinget en tiårsfrist til pelsindustrien allerede fra 2003 for å «rydde opp». Men ti år senere viste selv deres egen forskning, som de forsøkte å hemmeligholde, at dyrene fortsatt ikke «trives» noe bedre i bur enn de gjorde i 2003.

De er fortsatt ville rovdyr som kontinuerlig blir påført vanvittig stor frustrasjon av det monotone livet de blir påtvunget kun for å bli til luksusprodukter. Til sammenligning er man i dyreparker pålagt å gi de samme dyrene omtrent 500-1000 ganger større plass for å trives. Skulle man hatt tilsvarende krav i pelsindustrien ville samtlige farmer gått konkurs, og nettopp derfor kan pelsdyroppdrett aldri bli dyrevennlig.

Et forbud mot pelsdyroppdrett i Norge betyr at vi ikke lenger er blant de dårligste landene i Europa på dyrevelferd, og har dessuten samtlige faginstanser i ryggen, deriblant Veterinærinstituttet og Rådet for dyreetikk. Etter 30 års kamp er vi mange som feirer denne etterlengtede seieren. Importforbud neste!

Kommentarer til denne saken