Gå til sidens hovedinnhold

De som har spurt om vi skal slås sammen med Budstikka, har i hvert fall fått et helt klart svar

Artikkelen er over 1 år gammel

– Hva skjer med Røyken og Hurums Avis når det blir en ny storkommune? Blir dere slått sammen med Budstikka, eller? Spørsmålet er stilt så mange ganger nå – at det er på tide å gi et ærlig svar.

YTRING: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg er blitt utfordret de siste to årene – og med økende frekvens – på akkurat dette spørsmålet: Hva skjer med Røyken og Hurums Avis når Røyken, Hurum og Asker kommuner blir til én ny storkommune?

Jeg har selvsagt forsøkt å svare alle som har spurt, så godt jeg kan. De som har spurt om vi skal slås sammen med vår gode kollega Budstikka, har i hvert fall fått et helt klart svar:

– Nei, vi skal ikke slås sammen med Budstikka. Jeg har til og med dristet meg til å si at det er ikke naturlig at Kiwi og Rema 1000 slår seg sammen heller, selv om noen kilometer med kommunegrenser forsvinner.

Heretter kalt RHA

Røyken og Hurums Avis – heretter aller helst kalt RHA – er en avis med over 40 års tradisjon på halvøya. Det startet med Smånytt som kom ut en gang hver 14. dag. Ildsjeler i Drammens Tidende satte i gang det hele, men drivkraften over alle drivkrefter var Jorunn Kaspersen Lillelien som var redaktør i mange år.

Etter hvert kom også Hurumposten. De konkurrerte med Smånytt i 14 år før de ble slått sammen, og i 1986 ble avisen hetende Røyken og Hurums Avis. I en periode kom den ut tre ganger i uken, men i dag er avisen ute i postkassene kun tirsdager og torsdager.

RHA har hatt en eventyrlig utvikling. Opplaget har økt nesten hvert eneste år de siste 10–15 årene, og økonomien er ytterst solid. Lokalbefolkningen har sluttet opp om lokalavisa, og det er ingen tvil om at RHA i dag står sterkt i lokalmiljøet. Det merker vi på engasjementet fra leserne, bidragene fra lag og foreninger og ildsjeler, og ikke minst gjennom at RHA er blitt en viktig debattarena for Røyken og Hurum.

Hva gjør RHA?

Så hva gjør RHA når de eksisterende kommunegrensene mellom Røyken og Hurum og Asker forsvinner?

Det korte svaret er ganske enkelt: Vi fortsetter som før med et litt større perspektiv og med samme slagord: Nær og viktig. Vi skal være til stede der folk er og vi skal være lokalsamfunnets våkne øye.

Allerede nå ser vi at en rekke viktige beslutninger blir tatt i møter som foregår i Asker rådhus. RHAs medarbeidere har vært i møtelokalene i rådhuset i Asker en rekke ganger allerede og bivånet viktige møter der vedtak fattes som gjelder befolkningen i Røyken og Hurum – og befolkningen i nåværende Asker.

Når Asker blir en ny storkommune, vil de aller fleste beslutninger som gjelder hele befolkningen i den nye kommunen bli tatt i Asker rådhus. Der skal RHA være. Vi skal følge alle beslutningsprosesser så tett det lar seg gjøre, og vi har som mål å være etterrettelige og årvåkne i vår dekning av det som skjer på slike kommunale møter. Vi skal belyse hvilke konsekvenser vedtakene får, vi skal snakke med dem som berøres av vedtak og vi skal holde god kontakt med de folkevalgte som skal ta beslutningene og så for dem.

- Nyttigere enn noen gang

Sånn sett tror jeg at RHA kommer til å bli viktig og nyttig for alle som bor i Røyken og Hurum. Kanskje blir lokalavisen nyttigere og viktigere enn noen gang for folk som bor på halvøya? Og helt sikkert blir den også interessant for dem som bor i nåværende Asker også. Gjennom RHAs varierte innhold vil alle som bor i den nye kommunen i hvert fall kunne følge alle beslutningsprosesser, hvilke konsekvenser de får og hva som ligger til grunn – på en oversiktlig og saklig måte.

Til høsten er det kommune- og fylkestingsvalg. Et helt nytt kommunestyre for nye Asker kommune skal velges. Alle partiene i de tre kommunene har slått seg sammen og er rigget for den nye kommunen. Partilistene er klare og selv om det er tre Høyre-styrte kommuner som blir til én, og mange forventer at nye Asker vil bli en blå kommune – vil vi gå en spennende og ikke minst svært interessant valgkamp i møte. Denne valgkampen skal vi følge tett i RHA, og i lokalavisen kan du også bli bedre kjent med de heteste kandidatene på de ulike listene.

Nytt digtalt magasin

I dag lanserer RHA også et nytt magasin – et digitalt magasin, som vi har kalt «Folk i nye Asker». I dette magasinet vil du bli bedre kjent med mennesker som vi har snakket med. Det er mennesker som bor i den nye storkommunen og som har en historie å fortelle. Kanskje er det en familie som forteller om hvordan de opplever kommunesammenslåingen, eller en ildsjel som har blitt hedret av nærmiljøet sitt. Det kan være en prat med noen som har bygd et nytt hus, som har gjort det bra i en eller annen idrett eller personer som forteller om et levd liv. Magasinet finner du på rha.no, og her vil det stadig komme påfyll av nye historier.

RHA har rettigheter til å sende alle Asker Fotballs kamper i Postnordligaen. Alle kampene overføres direkte på rha.no. Etter hvert har vi planer om å overføre flere kamper – kanskje Huringen i 4. divisjon, guttelaget til Sætre IF Graabein eller håndballdamene i ROS. Vi har et rikt utvalg av kamper og arrangementer som overføres direkte på rha.no.

Med andre ord: RHA har planer for et videre liv inn i den nye kommunen. Vi styrker redaksjonen og skal fortsette å være nær – og viktig – for alle. Forskjellen er at vi nå får et større nedslagsfelt, med utgangspunkt i halvøya. Det kommer til å bli utrolig spennende – og utfordrende.

Og avisnavnet har vi jo hatt lenge: RHA – Røyken, Hurum, Asker.

Kommentarer til denne saken