(Nettavisen) SV-leder Kirsti Bergstø holdt søndag sin aller første tale som nyvalgt SV-leder og lot ikke sjansen går fra seg:

«Røkke ranet kysten og stakk av til Sveits. Han kan ryke og reise for min del,» sa Bergstø til stor applaus.

– Dette er et slikt lavmål at det er fristende å ikke kommentere på det, sier Asker-ordfører Lene Conradi til Nettavisen.

Les også: Conradi skuffet etter ministermøte om E134: - Det skaper usikkerhet og øker risikoen for flere forsinkelser

Likevel vil Asker-ordføreren gjøre det:

– Det er av stor nasjonal betydning at vi tar vare på de som investerer i verdiskapningen i landet vårt. Å skjelle ut navngitt person som gribb, usolidarisk og egosentrisk, slik hun gjør, er ufint og respektløst, sier hun.

– Se på skattesystemet

Lene Conradi synes ikke det skal være slik i vårt politiske ordskifte.

– Hun bør heller forsøke å finne ut av som har skjedd med det norske skattesystemet som gjør at så mange formuende velger å flytte ut, råder Conradi.

– Da vil hun finne ut at eiere må ta ut stadig større utbytter for å betale stadig mere i skatt. Nå har mye blitt for mye. Dette svekker norske bedrifters investerings- og konkurranseevne. Og er det noe staten som skatteinnkrever, har nok av så er det kapital, legger hun til.

Les også: Ny avfallsleder er ikke redd folks meninger: – Høylytte og sterke her også

Asker-ordføreren mener dette er ren skivebom fra Bergstøs side:

– Hun forstår tydeligvis ikke at verdier må skapes før de kan deles. Regjeringen virker å være på gli når Vestre, for nylig, ble sitert på dette budskapet. Synd at praksis tilsier noe annet.

– Få dem hjem

Hun har selv lang fartstid:

– I jobben min som ordfører i snart 16 år, vil jeg heller sende en dypt følt takk til alle som skaper arbeidsplasser, jobber hardt, tar risiko, er gründere, tjener penger, betaler skatt og setter mange andre i stand til å gjøre det samme.

Som Nettavisen tidligere har skrevet, så doblet antallet utflyttinger blant megarike personer i Norge seg i 2022.

Lene Conradi kommer med en klar melding:

– Jeg forventer et skattesystem som får flere til å flytte hjem igjen og hindrer at flere flytter ut.

– Så håper jeg SVs nye partileder heller bidrar til å heve enn senke standarden på vårt politiske ordskifte, sier Conradi til Nettavisen.

Bergstø angrer ikke

Både Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Venstre har reagert på Bergstøs utsagn om de rike og at Røkke bare kan «ryke og reise».

Kritikken biter ikke på Bergstø:

– Jeg synes unnskyldningene fra de andre partiene er oppsiktsvekkende. Noen av landets rikeste prøver å lure seg unna å bidra i spleiselaget. Det er ikke greit, uansett hva annet de måtte ha bidratt med, uttalte hun til NTB, og sa videre:

– At ledende politikere unnskylder dette, viser en grunnleggende mangel på forståelse for hvor skadelig dette er for skatteviljen og fellesskapsfølelsen.