(Drammens Tidende)

DRAMMEN: – Det er viktig at man opprettholder sikkerhetsavstanden.

Seksjonsleder Cecilie Aali Horn ved Drammensregionens Brannvesen viser til reglene som gjelder, samt brannvesenets anbefalinger til trygg bruk av fyrverkeri (faktaboks lenger ned i saken).

Hun understreker viktigheten av å lese bruksanvisningen på fyrverkeriet, og minner om at det tross alt er sprengstoff man har i hendene. Der står blant annet oppgitt hvor stor avstand man skal holde, og det er som regel minst 25 meter.

Horn kommer også med et tips til gode forberedelser:

– Forbered opptenningsstedet tidligere på dagen mens det er dagslys, slik at du best mulig får laget et støtt og trygt underlag for oppskyting.

Seksjonslederen kommer dessuten med en oppfordring til de som ikke er fast bestemt på å ha eget fyrverkeri:

– Vi vil oppfordre folk til å se på kommunens oppskyting i sentrum fremfor å fyre opp selv, sier hun.

Markant oppgang i import av fyrverkeri

I fjor var situasjonen den at store mengder fyrverkeri som var på vei til Norge, ble stående fast i containere. Det igjen gjorde at de store importørene var mer eller mindre tomme for fyrverkeri før nyttårsaften.

Akkurat nå kan vi spille innebandy på lageret vårt. Det har ikke vært mulig noen gang før, uttalte daglig leder i Svea Fyrverkerier AS, Anders Sture til Dagbladets Børsen.no som omtalte situasjonen som fyrverkeri-krise.

I år ser det derimot annerledes ut. Statistisk sentralbyrå kan melde om en markant økning i import fra i fjor.

I år er det importert 1 027 tonn fyrverkeri – en oppgang på hele 62,5 prosent fra før nyttårsaften i fjor.

Volumet har altså økt, til tross for at fyrverkeri har blitt 24,3 prosent dyrere å importere siden i fjor, melder SSB.

Ikke lov å tenne fyrverkeri på torgene

Det er flere regler som innvirker på anledningen til å tenne opp fyrverkeri.

I forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff står det blant annet at:

«Plass for avfyring av fyrverkeri skal velges slik at det ikke oppstår skade på liv, helse, miljø og materielle verdier.
Oppsetting og avfyring av fyrverkeri klasse II, III og IV, illuminasjon med fakler o.l. må ikke finne sted i tettbebyggelse eller nær tørr skog eller andre brannfarlige omgivelser uten tillatelse fra leder av brannvesenet.»

I politivedtektene for Drammen kommune står det at:

«På, ut over eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted er det forbudt (...) å brenne av krutt, fyrverkeri eller eksplosive stoffer uten at det på forhånd er sendt melding til politiet om virksomheten.»

Det har gjennom flere år vært skrevet om forbud mot oppskyting på Bragernes torg og Strømsø torg. Med ovennevnte regler i mente er det flere hensyn å ta når man velger seg oppskytningssted.

– Det er ikke mulig å tenne fyrverkeri på torgene og opprettholde tilstrekkelig avstand, påpeker Horn.