Gå til sidens hovedinnhold

Astrid og Lene: – Bli med inn på tunet, for her trenger du ikke føle deg ensom

Som eneste gård i Asker kan Astrid Lindstad nå ønske velkommen til sosialt samvær og aktiviteter for unge og voksne gjennom et statlig prosjekt. – Dette er et tilbud til deg som savner noen å være sammen med, som føler deg ensom. Alt du trenger å gjøre er å ringe og si du er interessert i å komme en tur, sier Lindstad.

For abonnenter

I starten av mars åpner gårder, i samarbeid med kommuner, over hele landet opp tunet for å gi sosialt samvær og aktiviteter for unge og eldre besøkende.

På Hauger gård i Asker står Astrid og Helge Lindstad klar til å ta imot unge og eldre fra 16 år og oppover som trenger andre å gjøre aktiviteter sammen med, eller bare noen å prate litt med.

- Dette er et tilbud for de over 16 år, og som har ledig tid på dagtid, sier Lindstad.

– Dette er et tilbud åpent for alle, men mest med tanke på dem som kjenner på ensomheten. Du trenger ikke noen henvisning eller ha en diagnose for å bli med. Alt du trenger er å synes at et gårdsbesøk høres fristende ut, sier Lindstad på Hauger gård.

De er en av landets 20 inn på tunet-gårder som er med i vårens prosjekt som er en del av myndighetene og Helsedirektoratets satsing for å forebygge ensomhet.

Mange i samme bås

Flere enn før er utsatt for å oppleve ensomhet. Dette er forsterket under koronapandemien. I første omgang utvikles nå tilbudene gjennom et 20-talls gårder tilknyttet Inn på tunet Norge SA.

– Jeg håper at mange som tenker at; dette kan være noe for meg, tar den telefonen og melder sin interesse, sier ordfører Lene Conradi.

Hun er svært opptatt av at mange føler på ensomheten i disse koronatider, og at mange tilbud som ellers kunne bidra til å lette en tung hverdag også er stengt nå.

– Ensomheten gir seg til kjenne i ulike former. Den er ikke alltid lett å oppdage for andre, og er vanskelig å sette ord på. Vi kan kjenne oss alene uavhengig av livssituasjon og alder, og enten nettverket vårt er stort eller lite. Derfor er det ekstra positivt at vi får slike tilbud som er enkle å benytte seg av. Alt som trengs er at du har lyst. Det er ingen terskel for å delta, sier hun.

Ute kommer geitene farende når sekken med høy dukker opp. Katten Mio følger matmor, og sjekker opp at alt er greit før han tar turen inn i sauefjøset hvor det både er lunt, og god stemning.

– Vi mennesker har behov for både hverandre, kontakt med dyr og natur for å ha det bra, sier Lindstad, og gir kosegrisen og kjelegrisen litt ekstra stell.

Bildeserie

Velkommen inn på tunet til Helge og Astrid

Hyggelig og sosialt

Hun gjør det klinkende klart at det ikke er snakk om en samtaleterapi.

– Jeg er ingen ekspert på temaet. Vi skal ikke sitte i en ring og snakke. Jeg er ingen psykolog. Vi skal møtes og ha det hyggelig. Gjøre aktiviteter deltakerne har lyst til å holde på med. Kanskje er det noen som er flinke med hunder, og vil bidra med det, eller har andre interesser som passer på et gårdsbesøk, sier hun.

Mest av alt er Lindstad og Conradi opptatt av at dette skal være et åpent, lavterskel tilbud, innenfor trygge rammer av Inn på tunet-gårderprinispper.

Lindstad vet det er en utfordring å nå fram til de som er tiltenkt tilbudet.

– Det er ikke så lett å finne fram til de vi tenker kan ha glede av tilbudet vårt en dag i uka. Nå håper jeg at de som føler seg ensomme tør å ta initiativet til å komme. Vi skal ta imot med åpen armer, og sammen kan vi finne gode aktiviteter her på gården. Vi har lang erfaring i å skape samhold gjennom typiske gårdsaktiviteter, sier hun.

Lang erfaring

I 33 år har de hatt juletrehenting med hest og slede, og hver sommer er det fire-fem uker med sommeraktiviteter for barn.

– Til jul ble det hest og vogn for å ha bedre plass til kusken. Vi serverte pepperkaker med pølseklype, og alle fikk gløgg ute. I fjor sommer hadde vi rekordoppslutning på sommeraktivitetsukene. Fem fulle uker med aktiviteter for barn, sier bonde på gården, Helge Lindstad, fornøyd.

Tilbudet starter opp 4. mars, og fortsetter med 21 gårdsbesøk.

– Det er påmelding uke for uke. De som kommer første gang får fortrinnsrett. Deretter håper vi jo at mange vil være med utover våren. Hovedsakelig skal vi være ute. Det er fortsatt strenge koronaregler, men vi kan være inne i mindre grupper om været er for dårlig, sier Lindstad.

Fortrinnsvis er samlingene på dagtid, men Lindstad utelukker ikke at det blir noen gårdsbesøk på ettermiddag og helg.

– Vi får se hva folk vil, sier hun.

Ingen medisin

– Det er ingen enkel medisin mot ensomhet. Men min erfaring er at man kjenner seg mindre alene når man deler tankene og opplevelsen med andre, sier ordføreren, og håper de som kjenner behovet tar turen til Hauger gård like utenfor Heggedal.

Mobilisering mot ensomhet ble av myndighetene etablert som en tilskuddsordning i 2020 og forvaltes av Helsedirektoratet. I potten ligger 12 millioner kroner hvorav Inn på tunet har mottatt en del av potten.

Målet med ordningen er å utvikle og iverksette tiltak for å forebygge og redusere ensomhet og bidra til bedre helse og livskvalitet i befolkningen. Målgruppen er unge og eldre mennesker som er ensomme eller særlig utsatt for å oppleve ensomhet.

Inn på tunet Norge SA er et samvirkeforetak som eies av IPT-gårder over hele landet, inndelt i regioner med egne, lokale ansatte som ansvarlige. Norges Bondelag og Norsk bonde- og småbrukerlag er aktive eiere og forsterker satsingen. Målsettingen er å synliggjøre og øke bruken av Inn på tunet lokalt samt videreutvikle tjenestetilbudene i tråd med samfunnets behov.

Den nasjonale godkjenningsordningen for Inn på tunet- gårder er forvaltet av Matmerk. Dette betyr, i tillegg til at HMS-tiltakene er på plass, at driverne av tilbudet har god kunnskap om tilrettelegging, kjenner lover og regler innenfor tjenestetilbudene samt har god kompetanse og personlig egnethet for de oppgavene de skal utføre.

Kommentarer til denne saken