Prisen deles ut i Asker bibliotek fredag 3. februar med representanter fra foreningen Leser søker bok og Nasjonalbiblioteket til stede.

Foreningen Leser søker bok deler hvert år ut prisen Årets Bok til alle-bibliotek til et bibliotek som har gjort en særskilt god innsats for å nå de som leser i motvind. Askerbibliotekene er stolt mottaker av prisen for 2022.

– Vi er veldig glade og takknemlig for at vi har blitt tildelt denne prisen. Askerbibliotekene er opptatt av å ha et tilbud til de som ikke kan komme seg på biblioteket selv, og gi gode litteraturopplevelser til alle. Vi har jobbet aktivt med å rekruttere leseombud og har investert tid på dette, sier biblioteksjef i Askerbibliotekene, Eirunn Eriksen Gauslaa i en pressemelding.

Leseombud er frivillige som leser høyt for andre og ordningen koordineres av biblioteket. Leseombud er historiefortellere og gledesspredere, et lyspunkt i hverdagen, og de tar med lytteren ut i verden. Askerbibliotekene har tretten aktive Leseombud, der de fleste er knyttet til institusjoner for eldre, men de har også Leseombud ved en psykiatrisk institusjon og i en spesialklasse på videregående skole.

Ombudsordning

– I år ønsker vi å sette søkelyset på Leseombudsordningen, og det løftet målrettet arbeid fra erfarne bibliotekansatte og engasjerte leseombud gir de mest sårbare leserne, sier daglig leder i Leser søker bok, Monica Helvig.

Da Asker, Røyken og Hurum slo seg sammen til én stor kommune i 2020, fikk bibliotekar Anne Kristi Gisholt Jønland ansvaret for leseombudene ved bibliotekene i hele kommunen.

Hun har derfor mye av æren for denne prisen. De siste fem årene har antall Leseombud økt fra ett til dagens tretten.

Les også: 364 tiltak for barn og unge får støtte på opptil 50 000 kroner hver

Ønsker seg flere

– Min erfaring så langt, er at vi må være tålmodige, sier Jønland, og legger til at det tikker inn et nytt ombud her og der, selv om flere har vært innom og noen slutter av ulike årsaker.

– Tenk om vi kunne få så mange at alle institusjonene i kommunen hadde ett eller flere leseombud hver, sier Jønland.