Torsdag 17. november åpnet Norges største ombrukssenter i Slemmestad. Det er helt i tråd med Asker kommunes ambisjon om å være pådriver for ombruk og sirkulær økonomi.

Det var stort å kunne erklære ombrukssenteret Omigjen for åpnet torsdag kveld, sammen med flere hundre spente kunder og ansatte. Etableringen av senteret er et resultat av samskaping mellom politikere, kommunens ansatte og lokalt næringsliv – og det er et veldig konkret eksempel på hvordan vi sammen jobber med miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft i praksis. De tre bærekraftsdimensjonene er bærende prinsipper i Askers kommuneplan, og de leves ut på mange ulike områder. Ombrukssenteret er bare ett av mange tiltak, men kanskje det mest spennende akkurat nå.

Ideen ble født i 2019 i et såkalt verbalvedtak i kommunestyret ved behandlingen av handlingsprogram og budsjett for 2020. I samarbeid med Bærum kommune ble det laget et mulighetsstudie året etter, finansiert av Klimasatsmidler fra Miljødirektoratet. Det er sett til liknende konsepter andre steder i Norge og utlandet for inspirasjon, og vi har hentet mye erfaring fra de allerede etablerte ombruksbutikkene våre. Disse butikkenes popularitet, sammen med interessen vi ser for brukthandel på nett, loppe- og bruktmarkeder, forteller oss at det er mange potensielle kunder der ute. Med Omigjen har vi samlet ulike, utvalgte aktører innen ombruk, redesign og reparasjon under samme tak og i hyggelige former, og vi håper med det å heve både tilgjengeligheten og interessen ytterligere. Flere av virksomhetene er basert på tilrettelagt arbeid og arbeidstrening, noe som gir stor ekstra verdi og mening.

Samskaping betyr å «gjøre noe sammen». I Slemmestad legger kommunen til rette med lokaler og markedsføring, med den hensikt å bidra til at næringslivet skal våge å satse på ombruk, og erfare at det kan bli lønnsomt å reparere, redesigne og selge brukt. Planen er at Asker kommune skal trekke seg ut etter to år, og la kommersielle krefter overta stafettpinnen.

I Asker har vi satt oss mål om å redusere klimagassutslippene med 65 % innen 2030. Kommunen ønsker at det skal være enkelt å gjøre klimakloke og bærekraftige valg, enten det handler om transport, bolig, mat eller forbruk. Kildesortering og gjenvinning av avfall har vi vært flinke til lenge i Asker. Transportbehovet vårt dekkes i stadig større grad av utslippsfrie transportmidler, og boligene våre bruker mindre vann og energi. Men gjenvinning og sparing er ikke nok. Vi må også slutte å bidra til at det produseres mer enn vi trenger av alt – på bekostning av mennesker og miljø. Ombruk må få en større plass i forbruksmønstrene våre, sammen med varer av god kvalitet som også kan repareres og brukes – om igjen.

Med dette unike kjøpesenteret håper vi det blir enklere for flere å bidra til å få ned skadelig forbruk, og å finne fine varer man faktisk trenger til en ok pris. Tiden er i ferd med å løpe fra oss om vi skal stoppe de mest dramatiske klimaendringene, men det er fortsatt tid til å gjøre nødvendige grep.

Velkommen!

Varene på Omigjen har vært igjennom en nøye utvelgelsesprosess og rengjøring før de blir presentert i butikk. Her skal kundene finne et bredt utvalg av klær til både barn, ungdom og voksne, leker, babyutstyr, sport- og fritidsutstyr til alle aldre i tillegg til møbler og interiør. Vi kan også varmt anbefale senterets koselige kafé, som frister med god kaffe, lunsj og kaker. Omigjen vektlegger i likhet med konkurrentene innen kjøpesentervirksomhet den gode handleopplevelsen og den gode atmosfæren.

Vi gratulerer og ønsker senterleder, aktører og ansatte lykke til!

Og vi ønsker alle kunder velkommen til Omigjen!

Bli med i debatten her: Ditt innlegg eller se hva andre mener om ulike temaer her: Debatt