(Nettavisen) Bruker du Klarna til å betale? Da bør du tenke deg om to ganger, mener Forbrukertilsynets europaseksjon. Den populære betalingstjenesten har dukket opp på mange nettsteder, og gir anledning til å utsette betalinger på nettkjøp.
– Mange tror at å handle med Klarna beskytter deg mot svindel, og at det er en trygg betalingsmåte, men det er det virkelig ikke, sier direktør i Forbruker Europa, Linn Hogner Jahr.
Selv om du ikke blir belastet med en gang når du handler, er den nemlig ingen garantist for å unngå svindel.
«En hyppig problemstilling er at varen ikke kommer frem, men at Klarna likevel velger å belaste forbrukerne for kjøpet. Selv om de forteller at de ikke har mottatt varen eller den var ødelagt, velger de likevel å belaste kunden for varen», heter det i en pressemelding fra Forbruker Europa.
Forbrukertilsynets tre bud for handel på nett
1. Betal med kort. Hvis det oppstår problemer med bestillingen din når du har betalt med kort, kan du benytte deg av kortreklamasjon. Kortreklamasjon er en kjøpsforsikring som gir deg mulighet til å fremme krav overfor banken din der du ikke når fram med et krav mot selger. Helt enkelt betyr det at din kortbetaling tilbakeføres til din konto.
2. Sjekk om nettbutikken har oppgitt adresse og telefonnummer. Et tegn på at en nettbutikk er useriøs kan være at det ikke er opplyst hvor nettbutikken har sin adresse eller hvilken nummer kundeservice har. Dette kan tyde på at lageret til butikken er utenfor Europa. Da kan det være dropshipping, eller at butikken ikke finnes. Det kan også være smart å sjekke om butikken har et norsk organisasjonsnummer, hvis det ser ut som nettsiden er norsk.
3. For godt til å være sant? Det er ofte tilfellet. Vær bevisst på at tilbud som virker svimlende gode ofte er svindel. Vår erfaring er at mange av disse «gode» tilbudene dukker opp som reklame på sosiale medier. Er du usikker på om tilbudet er ekte er det bedre å velge en annen nettside å bestille fra som kjenner og er sikker på.
– Dette er et generelt prinsipp. Mottar du ikke det du har kjøpt, skal du ikke betale for det.
Klarna har kalt inn til møte
Klarna-Appen har over 800.000 månedlige aktive brukere i Norge, i følge deres egne nettsider. Etter at selskapet fikk høre om Forbruker Europa sin advarsel, har de kalt inn direktøren til et møte. Klarna kjenner seg ikke igjen i uttalelsene.
– Siden Klarna ble etablert i 2005 har vi tilført trygghet til netthandel gjennom at kunder har muligheten til å få varene hjem og vurdere dem før du må betale. Det er, og har vært, selve grunnideen bak Klarna i over 18 år. Selvfølgelig skal man da ikke betale for varer man ikke har fått. Vi handler umiddelbart dersom vi får indikasjoner på at en av våre partnere ikke lever opp til vår standard, sier Geir Østby, Norgessjef for Klarna til Nettavisen i en e-post.
Han viser til egne kundetall.
– Jeg tar imidlertid det faktum at Klarna stadig øker i popularitet blant nordmenn som bevis på at majoriteten har en god opplevelse og derfor velger å komme tilbake. Når det er sagt kan også vi alltid bli bedre, og det skal vi bli, avslutter Østby.